Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромен процент от населението има проблеми с щитовидната жлеза, което води до наддаване на тегло и забавяне на метаболизма. Използването на някои етерични масла може да помогне за подобряване на функцията на жлезата и тя да се поддържа в добро здраве.

Причините за влошаването й са свързани с небалансирана диета, преработени храни, синдром на пропускливите черва, излагане на химикали и възпаление.

А именно:

- ниските нива на тироид-стимулиращия хормон често се свързват с липсата на антиоксиданти.

- високите нива на тироид-стимулиращия хормон причиняват окисляване и възпаление.

При синдром на пропускливите черва химикалите навлизат в тялото, като причиняват възпаление и токсично натоварване. Стресът, небалансираните диети, непоносимостта към храните и липсата на основни храни в диетата също създават възпалителна реакция.

Върху какво влияят хормоните на щитовидната жлеза?

- Метаболизъм и апетит – оказват влияние на нашата енергия, на способността за изгаряне на мазнини и дори на използването на хранителните вещества в тялото.

- Телесна температура и реакции на тялото.

- Настроение.

- Сърдечен ритъм.

- Мозъчна функция.

- Поддържане на мускулите.

- Фертилитет и хормонален баланс.

- Сила на костите.

Етеричните масла могат да помогнат за справяне с основната причина за проблемите, особено със стреса, защото са източник на антиоксиданти и намаляват възпалението.

Масла, които възстановяват функцията на щитовидната жлеза:

От лимонена трева

Лимонената трева има мощни противовъзпалителни свойства. Маслото от лимонена трева е целебно - нанесено върху шията, може да помогне за облекчаване на дискомфорта на щитовидната жлеза.

От джинджифил

То е полезно за намаляване на възпалението. Помага и на храносмилателния тракт, като го стимулира да работи правилно. На клетъчно ниво джинджифилът намалява синдрома на пропускливите черва и възпалението. Смес от джинджифил и лимоново масло, използвана като ароматерапия, се прилагаа за запазване на слюнчените жлези при пациенти, които са били лекувани за рак на щитовидната жлеза.

От куркума

Сродна на джинджифила, куркумата помага да се поддържа здравето на щитовидната жлеза по много начини. Пропускливите черва са виновникът за влошаване на състоянието на щитовидната жлеза. Етеричното масло от куркума е полезно при възпалителни заболявания на червата. Тези състояния са пряко свързани с проблеми с щитовидната жлеза. Високите нива на хормона на щитовидната жлеза или Т3 могат да причинят стрес и възпаление, а куркумата намалява неблагоприятното въздействие върху организма. В проучвания се посочва, че куркумата ограничава растежа на раковите клетки на щитовидната жлеза.

От лавандула

Повишените нива на кортизол или хормона на стреса могат да попречат на нормалната функция на щитовидната жлеза. Етеричното масло от лавандула понижава нивата на кортизол с почти 70% при пациенти, подготвящи се за сърдечна операция, сочат изследвания. Лавандулата намалява вредата от свободните радикали и оксидативното увреждане, като понижава нивата на кортизола. Научно доказано е, че лавандулата действа успокояващо.

От сандалово дърво

Сандаловото дърво допринася за доброто настроение и свежда до минимум тревожността - симптом, който идва с дисбаланса на щитовидната жлеза.

От смирна

Смирната подобрява всички функции на щитовидната жлеза при мишки, включително улеснява превръщането на Т4 в Т3 и увеличава усвояването на йод. Подобно на други етерични масла, смирната спира възпалението и има антиоксидантна активност. Тамянът и смирната ефективно блокират възпалението. Тя предотвратява ниските нива на хормона на щитовидната жлеза при мишките от женски пол, като намалява маркерите на възпаление в тялото.

От тамян

Тамянът ефективно блокира възпаленията в тялото и засилва ефекта на други етерични масла. Той се използва и за намаляване на болката и възпалението в ставите, но може също да подобри състоянието на кожата, което съпътства проблеми с щитовидната жлеза. Освен това може да защити щитовидната жлеза чрез намаляване на свободните радикали в тялото.

За нормализиране на метаболизма

Ниските нива на тироид-стимулиращия хормон могат да причинят бавен метаболизъм и наддаване на тегло. Етеричните масла могат да се използват за поддържане на здравословен метаболизъм. Такива са маслата от грейпфрут, мента, канела и джинджифил.

За намаляване на възпалението

Могат да се използват маслата от мащерка, карамфил, роза, евкалипт, копър, бергамот.

За подпомагане на функцията на щитовидната жлеза те се нанасят директно в областта на шията. Комбинирането на няколко вида етерични масла може да повиши ефективността им. Добра комбинация са карамфил, смирна, тамян и лимонена трева заедно. Ние абсорбираме етеричните масла директно през кожата си, както повечето неща, които поставяме върху тялото си.

Внимание!

В много етерични масла се използва хексан и разтворители за извличане на растителни съединения. Има дори химически пълнители. Ползвайте само чисти и натурални масла с терапевтични свойства. Изброените по-горе масла могат да се приемат и през устата, като се използват 1-2 капки два пъти дневно, разредени с вода. Етеричните масла не са заместител на лекарствата, но могат да поддържат тялото здраво.

Проверявайте редовно нивата на хормоните на щитовидната жлеза с вашия лекар и коригирайте лечението си, ако е необходимо. Не забравяйте да бъдете внимателни, ако сте чувствителни към някое от етеричните масла.