Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ

ВСС отново ще разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет - за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А именно че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни“, каза пред журналисти Гешев, цитиран от БТВ.

По думите му няма никакви юридически основания в двете предложения за предсрочното му освобождаване – на Янаки Стоилов и министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

„Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще платят българските граждани“, каза той.

Според него това, което вероятно се цели, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи.

„Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността. Прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава“, заяви Иван Гешев.

Той каза още, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.