Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Темида
СНИМКА: Архив
Темида СНИМКА: Архив

Районен съд – Дупница не одобри споразумение постигнато между Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница и защитата на двама обвиняеми, които се признават за виновни в нанасяне на тежка телесна повреда - загуба на бъбрек, като противоречащо на закона и морала.

Съдът, под председателството на съдия Страхил Гошев предложи промени в санкционната част на споразумението относно размера на предложените наказания „лишаване от свобода” в размер на 8 месеца за всеки от обвиняемите.

"Така предложеният в настоящия вариант на споразумението размер на наказанието „лишаване от свобода” за всеки от обвиняемите, за срок от 8 месеца, явно и грубо не съответства на обществената опасност на деянието. То по никакъв начин не би допринесло за постигане на предвидените цели на наказанието, свързани с индивидуалната и генерална превенция. Съгласно установения в самопризнанията на всеки от обвиняемите и описан в споразумението тежък, умишлен, агресивен и предварително планиран криминален акт, свързан с причиняване на тежко телесно увреждане до края на живота на пострадалото лице, съдът счита, че единствено адекватна на обществената опасност на извършеното от обвиняемите в условията на съучастие деяние би било наказание „лишаване от свобода“, равно или по-голямо от 1 година „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален ОБЩ режим от всеки от тях", мотивира се съдия Гошев.

Представителят на РП – Кюстендил прие предложените корекции, но адвокатът и обвиняемите изразиха несъгласие.

Обвиняемите В. П., на 32 г. от Дупница и С. В., на 28 г. от Дупница, се признават за виновни в това, че на 9 февруари 2022 г., в с. Бистрица, на паркинг в началото на черен път водещ към местност “Софраджик”, чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на гърба, са причинил на И. А. от гр. Дупница тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв бъбрек (травматично разкъсване на левия бъбрек на три места, наложило оперативното му отстраняване с цел дефинитивна хемостаза за овладяване на кървенето). Двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Районен съд – Дупница прекрати съдебното производство и върна делото на Районна прокуратура.