Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За мен три неща са неразбираеми във връзка с интервюто на генерал Атанас Самандов по радио Хоризонт. Първо, защо висш военен с подобни възгледи представлява интерес да бъде интервюиран от Националното радио? Какво ползува общественото мнение позицията на един генерал, който смята, че Украйна може и трябва да се предаде без бой на руската агресия?

Второ, защо в България е възможно офицер с подобни възгледи да заема толкова високи длъжности в армията - в Сухопътни войски и в Съвместното оперативно командване - през последните 20 години? Слушайки интервюто с този генерал аз съвсем ясно си дадох отговор на въпроса защо България пропусна две десетилетия след приемането й в НАТО да започне изграждането на своя модерна и пълноценна система за отбрана. 50 на 100 да са били подобни генерали по върховете на Генералния щаб и МО - стига и артисва за осуетяването на всякакъв план за развитие на армията като част от НАТО.

Трето, не разбирам защо поредица от правителства с различна политическа и идеологическа ориентация не са успели да идентифицират тази основна опасност за българската национална сигурност - голям брой висши офицери, симпатизиращи (и, може би - работещи) на каузата на основния стратегически противник на Североатлантическия съюз - авторитарния режим в Кремъл.

За българското държавно управление е необходимо час по-скоро да идентифицира реалните размери на този проблем и да разработи цялостна стратегия за социализиране на българското офицерство към ценностите и възгледите на свободните демократични общества, които съвместно отбраняват своята свобода и независимост. Неглижирането на тази задача в продължение на последните три десетилетия е дало тези отровни плодове, от които вкусваме днес. Висше офицерство, в голяма своя част симпатизиращо на диктатурата на Путин. Президент, служебен премиер, съветници и сътрудници сред висшето офицерство - вече о.р. - които открито и преднамерено работят за руската кауза в агресията срещу Украйна.

Необходимо е да започнем от кота нула - от военните училища, където да се преподава с акцент върху родолюбие, защита на националния интерес на една България, която е избрала да бъде част от свободния свят. Задължителни държавни изпити по политическа подготовка на кадетите преди дипломирането им. Изграждане на система за гражданско и политическо образование на офицерството през цялата кариера на развитие на отделния офицер - от абсолвент-лейтенант до излизане в резерва. Тук не бива да има никакви скрупули - да, офицерът, въоръжен от българската нация за да я пази от външни предизвикателства не може да бъде симпатизант на основния стратегически противник на България.

Има ли кой в институциите на държавата да започне този дебат и да го продължи с изграждането на адекватна система за отбрана на страната ни?