Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво и това е много важна предпоставка за развитие на нашите отношения оттук нататък.

Румен Радев КАДЪР: Nova
Румен Радев КАДЪР: Nova

"Във фокуса на нашите разговори стоеше въпроса за сигурността”. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе Шести.

По думите му целта е укрепване на сигурността чрез съвременно изграждане на отбранителни способности.

"Нашият залог - това е укрепването на нашата сигурност чрез съвместно изграждане на съвременни отбранителни способности. Именно тук интересът на Испания за коопериране е голям -  в развитието на военната наука, на военните изследвания и най-вече в съвместно производство и излизане на пазари в трети страни. Потенциалът е огромен, каза още държавният глава

Според него възможностите за сътрудничество между двете държави са големи.

Друг сектор, в който България и Испания могат да си сътрудничат, е туризмът. В това е убеден Румен Радев.

Можем да се учим от Испания за начина, по който те осъществят своя зелен преход и да следваме техния много развит опит по отношение на туризма.

Изключително много разчита Испания на нас за доставка на зърнени храни и това пролича в тази криза. Испания е на първо място в нашия списък за износ.

„Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността”. Това заяви президентът по повод изказване на премиера Кирил Петков, че ситуацията в Украйна е подобна на Априлското въстание, и че е позорно да не помогнем в тази ситуация.

Това е първа визита на български държавен глава в страната от 23 години насам.

Радев се срещна с премиера на Испания Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите.