Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бенчо Бенчев с ролс-ройса си
Бенчо Бенчев с ролс-ройса си

Окръжният съд в Бургас отмени 2 от 3-те оправдателни присъди и му наложи административно наказание по тях

Паднаха две от трите оправдателни присъди на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, прочул се с поръчковия си ролс-ройс и аферата, в която името му бе забъркано със зрелищния арест на Митьо Очите в Истанбул на 4 август 2018 г., научи "24 часа".

Преди дни Бургаският окръжен съд е изменил присъда от 23 юни 2021 г. на районния съд в частта й, в която Бенчев бе признат за невинен, че е държал в дома си 57 броя фабрични патрони, представляващи боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително.

Както и че е невинен по обвинение, че държал законно притежавани огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях - ловна карабина, 100 броя боеприпаси за същото оръжие, 3 пистолета и 90 броя боеприпаси за тях , но без да вземе необходимите мерки за сигурност.

Въззивният съд е на мнение, че Бенчев неправилно е държал три служебни пистолета, марка "Байкал" в дома си вместо в офиса си на ул. "Лермонтов" в Бургас, за което е имал разрешително, като така е нарушил разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества.

За това нарушение съдът му налага административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

По обвинението за патроните санкцията също е административна - 700 лв. глоба. Зърненият бос ще трябва да се бръкне и за направените 622 лв. разноски по делото в районния съд, но това едва ли ще го стресне, след като само паричната гаранция, която му бе наложена по време на разследването, бе 50 000 лв.

Решението на окръжните магистрати е окончателно

и не може да бъде обжалвано. То идва след като прокуратурата внесе протест срещу оправдателните присъди на първа инстанция. Тогава делото бе гледано по общия ред, а държавното обвинение пледира за общо наказание в размер на 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Защитата настоя за оправдателни присъди, определяйки обвиненията като несъстоятелни. Самият Бенчев на няколко пъти каза, че не разбира в какво е обвинен и че не е извършил нищо незаконно.

Според държавното обвинение обаче присъдата на първоинстанционния съд е неправилна, необоснована и незаконосъобразна, тъй като в съдебното следствие са допуснати нарушения при събиране и проверка на доказателствата, неоснователно са изключени показанията на група свидетели, които са били важни за разкриване на обективната истина.

Но както районният, така и окръжният съд са

категорични, че липсват доказателства

Бенчо Бенчев да е укрил несебърския бос Димитър Желязков в Истанбул с цел да се избегне и осуети наказателно производство срещу Желязков. Затова и втората инстанция оправдава зърнения бос за лично укривателство, тъй като приема, че между Бенчев и Желязков не е имало предварително споразумение босът да бъде укрит в Турция преди извършване на престъплението, за което Митьо Очите е издирван към онзи момент.

Освен това окръжни магистрати приемат, че Бенчев не е имало как да знае, че Димитър Желязков се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

В мотивите си окръжният съд отбелязва още, че за да бъде налице лично укривателство, трябва по несъмнен начин да е доказано извършването преди това от друго лице на първоначалното (укриваното) престъпление.

И в обвинителния акт то да бъде ясно описано, а в случая такова описание липсвало. Вместо да опишат фактически твърдения за ръководенето или съществуването изобщо на организирана престъпна група (ОПГ) с участието на Желязков, прокурорите посочили само цифровото изписване на правната квалификация на деянията, която обаче според съда, можело и да не е точна.

Несебърският бос напуска България

два дни преди мащабна полицейска операция в Бургас и региона, в която са арестувани 12 от приближените му.

През нощта на 30 юли 2018 г. Желязков, в компанията на млада дама с инициали С.А. и аверът му Николай Радев, пристигат на ГКПП Капитан Петко войвода. Тримата пътуват с порше "Панамера", собственост на фирма за коли под наем, която се свързва със Желязков.

Поршето е следвано от адуи, с което след като стигнали границата Радев се върнал в България, а Митьо Очите и момичето продължили за Солун. Там пренощували в хотел "Хаят Рийджънси Тесалоники".

Според гръцките власти, изпълнили поръчка по съдебното следствие, липсва регистрирано запазване на стаи в хотела на името на Желязков или на тайнствената му спътничка.

На 2 август 2018 г в Солун пристига и Бенчо Бенчев с прословутия си луксозен бус мерцедес, модел "Вито". Според Бенчев целта на пътуването му била първо среща с бизнеспартньор в Солун, която се оказала в същия хотел, в който отсяда и Желязков, а след това да отиде в болница в Истанбул, където лекувал сериозно неврологично заболяване.

Твърденията му се потвърждават от направена справка, според която той е имал запазен час за преглед в болница "Яшар" на 4 август.

Бизнес срещата на Бенчев в солунския хотел продължила около 30 минути. Когато се качил отново в мерцедеса и разпоредил на шофьора си Домусчиев да тръгват за Турция, шофьорът чул почукване по автомобила.

Слязъл и видял между паркираните коли Димитър Желязков. Тогава Бенчо поговорил с Желязков, с когото се познавали добре. След кратък разговор Бенчев уведомил, че Димитър Желязков ще пътува с тях до Истанбул.  

Турски полицаи водят Димитър Желязков в съда.
Турски полицаи водят Димитър Желязков в съда.

По думите на несебърския бос той също отивал там за

лечение заради здравословни проблеми

след стрелбата по него на 8 юни 2016 в Слънчев бряг.

Още докато пътували към ГКПП Кипи-Исла на гръцко-турската граница, Бенчев се обадил на приятеля си и бивш депутат от ДПС Несрин Узун да му запази стая в хотел в Истанбул. Узун резервирал една стая в хотел "Рамада" и съобщил това на Бенчев по телефона.

Тогава зърненият бос уточнил, че му трябват не една, а три стаи, без да обяснява за кого са. Около 21 ч на 2 август общинският съветник и несебърският бос минали границата и влезли в Турция. Същата вечер заедно с шофьора Домусчиев се настанили в три отделни стаи в хотел "Рамада".

По някое време тримата се събрали да пият ракия в стаята на шофьора, но Митьо Очите не останал дълго. На сутринта, 3 август, тримата се срещнали във фоайето на хотела и отишли да хапнат супа в местно заведение.

Същия ден в Истанбул на разходка пристигнали свидетелите по делото Несрин Узун с приятелката си Толя Петрова, Шабан Шабан, Илина Тодорова и Милчо Тодоров, а вечерта компанията, заедно с Бенчев, шофьора му и Желязков отишли на вечеря в известен ресторант в Истанбул.

Според свидетелски показания, по време на вечерята Димитър Желязков споделил, че

разбрал за полицейска акция в Бургас

и че бил обявен за издирване. Учудил се как при това положение не е бил спрян на границата.

След пищна вечеря, която платил зърненият бос, компанията се разделила на две и поела с таксита към хотела. Таксито, в което се качил Димитър Желязов, пристигнало първо пред "Рамада", където турски спецполицаи вече го очаквали.

Очите бил арестуван, а останалите от компанията отведени за разпити в полицейското управление в Истанбул. На 4 август вечерта Бенчев и останалите от групата били ескортирани от турските власти и предадени на българските.

При претърсване в имението на Бенчо Бенчев в кв. "Меден рудник", продължило 5 часа на 5 август, е открит внушителен арсенал. В каса в спалнята на бизнесмена са намерени трите служебни пистолета "Байкал-442", регистрирани на фирмата на Бенчев "Бенмар" и 90 патрона същия калибър, както и 6 пълнителя.

А в гардероб отново в спалнята - ловна карабина и 155 патрона за нея. Още няколко огнестрелни оръжия и муниции са открити в специално пригодено помещение в къщата.

Същия ден срещу Бенчев е повдигнато обвинение за лично укривателство на Очите. Желязков пък прекарва в турски затвор повече от година. Екстрадицията му се бави, но на 15 февруари 2019 г. той все пак е върнат под конвой в България, а разследването за организирана престъпна група, ръководена от Желязков, се води от специализираната прокуратура.

По нейни данни престъпната група е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг, като се е занимавала с рекет, пожари и наркоразпространение.

На съд по същото дело са предадени още 12 души, между които и голямата дъщеря на Желязков - Станислава, обвинена за събиране на "такса спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в Слънчев бряг.

Самият Желязков определя обвиненията като несериозни, понеже се основавали само на слухове. Запознати разкриват, че пред свои хора дори казвал, че за разлика от предишното му дело за ръководене на ОПГ за наркоразпространение, сега не знаел защо лежи зад решетките.

Делото за новото ОПГ на два пъти влиза в специализирания съд, но бе връщано в спецпрокуратурата заради пропуски в обвинителния акт, както и заради липса на съгласие от компетентните власти на Турция за съдене на Желязков по пет от общо десетте престъпления, в които е бил обвинен.

След отстраняването им делото тръгна, бяха разпитани неколцина свидетели, но поредният проблем дойде когато се оказа, че един от съдебните заседатели трябва да напусне.

Това стана причина процесът да тръгне от самото начало и на 11 юни 2021 г. отново се проведе разпоредително заседание. Но делото пак бе върнато на специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати в досъдебното производство съществени процесуални нарушения. Така

три пъти бе внасян обвинителен акт

След скорошното закриване на специализираните съд и прокуратура съдбата на разследването срещу ОПГ на Димитър Желязков става все по-неясна. Той самият от 21 юли м.г. се завърна в имението си в несебърското село Кошарица, след като Апелативният спецсъд го пусна под домашен арест.

Поставена му бе електронна гривна за проследяване и от тогава няма данни Очите да е нарушавал мярката си за неотклонение.