Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Продължаваме промяната" е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България, каза премиерът Кирил Петков на пресконференция на партията, на която участват вицепремиерът Асен Василев и членове на Изпълнителния съвет на ПП.

По думите на Петков има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси. "ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство", добави Петков.

Според Асен Василев газът е спрян първо на Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията. Нито една държава не е платила до момента.

Василев заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Правителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място.

Петков определи реакцията на Русия като изнудване.

"Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за "Турски поток" и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация", каза Петков. Той още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка.

"Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна, каза още той и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", каза още той.

Вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев каза, че спирането на подаването на газ е едностранен акт, с който е нарушен договорът между "Газпром" и "Булгаргаз", които са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. Това не ни учудва, каза Василев, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г.

Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари, допълни още той.

През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд.

"Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията", каза Василев.

В момента няма намалено потребление към българските потребители, каза той.

"Виждаме една безпрецедентна агресия срещу България, икономическа. България беше сложена в списъка от вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими със статута ѝ на посланик. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Укрйна, тези неща се случват", категоричен е Асен Василев.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме е много ясна позиция от една страна - държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък", каза Василев.

Той определи позицията на президента Радев, който твърди, че давайки оръжие продължаваме конфликта като "позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт".

Василев каза, че Украйна ще победи и ние трябва да и помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това и цяла Източна Европа да станат васални придатъци, което това правителство няма да допусне.

Ако някои ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар, завърши той.

Кирил Петков заяви, че ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и така ще гласуват в парламента следващата седмица.