Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Фенове срещу най-скъпия бранител в историята заради слабата му игра

l Заплашват с взрив дома на капитана на “Червените дяволи” Хари Магуайър, ако не се махне моментално от отбора

Hа 19 април отборът на "Манчестър Юнайтед" изиграха поредния си слаб мач през тази година, като загубиха гостуването при вечния си враг "Ливърпул" с разгромното 4:0. Очакванията за дерби мач не се оправдаха, тъй като "Червените дяволи" бяха безпомощни в атака без голямата си звезда Кристияно Роналдо. Големият проблем и в този мач бе защитата. Салах, Мане и Луис Диас сe разхождаха напълно необезпокоявани сред защитниците на "Манчестър", които за пореден път през този сезон изглеждаха неадекватни.

Разбира се, "лидер" в тази все по-често проваляща се отбрана е английският национал Хари Магуайър. Затова феновете на отбора най-често него го обвиняват за несгодите. Този път обаче гневът им премина всички граници.

Според английската преса от 23 април, малко преди поредния важен (и изгубен) мач за "Манчестър Юнайтед" срещу "Арсенал", агентът на Хари Магуайър е получил заплашителен мейл. В него се казва, че ако футболистът не напусне тима до 72 часа, ще бъдат детонирани 3 взривни устройства, които са поставени в дома му. Според полицията в Чешайър, където се намира луксозното имение на футболиста, това далеч не е първата заплаха срещу него. Но на тази трябва да се обърне внимание, подчертават оттам. В резултат семейството на Хари незабавно е изведено от къщата и преместено да живее временно на неизвестен адрес. За да са в безопасност, футболистът отсяда при свой съотборник.

Полицията е направила внимателно претърсване на дома с кучета, но бомба не е намерена. Източник на вестник "Сън" казва още, че годеницата на Хари - Фърн, е в истерия и че този инцидент е прелял чашата на търпението й спрямо тормоза, който Магуайър трябва да понася от феновете на отбора си през последните седмици.

Английският централен защитник пристигна през 2019 г. на "Олд Трафорд" със задачата да бъде стълбът, около който да се изгради една нова, много по-стабилна защита в отбора на "Червените дяволи". Според повечето специалисти именно центърът на отбраната е най-уязвимото звено в отбора и заради пропуквания там "Юнайтед" са твърде далеч от борбата за титлата. Тогавашният треньор Оле Гунар Солскяер не пести средства и вади умопомрачаващите 80 млн. паунда за Магуайър. Това става най-голямата трансферна сума за защитник в историята на футбола.

Новият треньор - нидерландецът Ерик тен Хаг, е информирал Магуайър, че ще му отнеме капитанската лента.
Новият треньор - нидерландецът Ерик тен Хаг, е информирал Магуайър, че ще му отнеме капитанската лента.

Хари няма твърде солидна визитка зад гърба си, преди да се превърне в най-скъпия бранител в историята. Роден е през 1993 г. в Шефийлд. Звездата му изгрява в местния "Шефийлд Юнайтед", където за 3 години изиграва 134 мача. Дебютира при мъжете през 2011 г., като в първия си сезон като титуляр за родния клуб Магуайър не успява да помогне да се избегне изпадането от Чемпиъншип в третото ниво на английския футбол - "Лига 1".

Все пак през следващата година "Остриетата" се завръщат в турнира, а Хари е избран за техния играч на сезона и млад играч на сезона. В крайна сметка през 2014 г. той напуска Шефийлд и играе последователно в "Хъл" и в "Уигън". С "Хъл Сити" през 2017 г. той отново усеща горчивия хап на отпадането, този път от Висшата лига.

Въпреки това защитникът остава да играе в първото ниво на английския футбол, тъй като в края на сезона преминава в "Лестър" за сумата от 12 милиона паунда. За "Лисиците" играе два силни сезона, в които те не успяват да спечелят трофей. Въпреки това хубавите мачове, изглежда, напомпват цената му до космически величини и след няколкоседмични преговори с "Манчестър Юнайтед" през 2019 г. той чупи рекорда за най-скъп защитник.

Голямата трансферна сума повишава прекомерно очакванията към бившия играч на "Лестър". През първите няколко месеца в клуба той е колеблив и в никакъв случай не може да бъде описан като "стълб", около който да се гради отбрана, въпреки космическата си заплата от 190 хил. паунда на седмица. Въпреки това той играе през всяка една шампионатна минута за отбора си за сезон 2019 - 2020 г. и дори получава капитанската лента след напускането на Ашли Йънг. През тази година "Юнайтед" завършват трети, което е добро постижение след края на ерата на сър Алекс Фергюсън, но далеч от това, на което се надяват феновете им.

За съжаление на "Червените дяволи" Магуайър не се отърсва от слабата си форма с времето. За последните си три години в клуба се събира все по-голям списък от абсурдни за футболист с неговата визитка грешки, довели до решаващи голове срещу отбора му - при това в много важни мачове. В последните няколко месеца той на три пъти бе отговорен за контузии на свои съотборници.

Преди две седмици в мача с "Норич" при борба за висока топка той ритна в лицето Пол Погба в странен за професионалния футбол инцидент.

Всички тези провали на най-скъпия защитник в историята, изглежда, са прелели чашата на търпението на феновете на "Червените". В този смисъл заплаха "напусни или ще те взривим" изглежда очаквана, макар и прекомерна.

Това не бе единствената лоша новина от последните дни за централния защитник. Според пресата в Англия новият им треньор - нидерландецът Ерик тен Хаг, е информирал Магуайър, че ще му отнеме капитанската лента след идването си на "Олд Трафорд" в края на сезона. "Мирър" пише, че Тен Хаг ще иска да привлече от "Барселона" полузащитника Френки де Йонг, който ще бъде основата, около която да се изгради нов отбор.

Това би събрало екипа, който постигна огромни успехи в "Аякс" и бе на едва 5 минути от това да класира непретенциозния нидерландски отбор във финала за Шампионската лига. След пристигането на Де Йонг е почти сигурно, че с привличането на по-класни централни бранители той ще изгуби и титулярното си място.

Подобен сценарий поне ще успокои феновете,

за да не отправят неразумни и крайни заплахи към капитана на любимия си отбор.