Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев
  • Това, което се случва сега, ще бъде истинският тест за еврпейската солидарност, казва президентът 
  • Правителството дължи отговори чии интереси обслужва - на гражданите или нечии други
  • Радев категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна

Правителството трябва да отговори бързо на въпроса защо само на България и Полша са спрели газа. Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всичките измерения на този конфликт. Не случайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, заяви президентът Румен Радев по повод казуса със спрените доставки от "Газпром" на газ към България. 

Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни, защото ако не е, ние ще видим посредници. Навярно ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време и средства и означава много по-високи цени и рискове за доставки, посочи президентът.

Правителството дължи отговори чии интереси обслужва - на гражданите или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет, категоричен беше Радев.

"Многократно съм твърдял, че 3-те млрд. платени от нас не обслужват българския интерес, те обслужват други интереси на други държави, които безплатно транзитират газ през нашата територия. В това време ние не успяхме да осигурим истинска диверсификация. Това, което се случва сега, ще бъде истинският тест за еврпейската солидарност - ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната дъжржава.", каза Радев. 

На въпроса дали България да даде военна помощ на Украйна, Радев отговори: "Категорично не, това означава стъпка към пряко въвличане на България в този конфликт".

Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие и аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт, каза още Радев.

България трябва да бъде част от усилията за мир и прекратяване на военния конфликт в Украйна. Суверенната българска позиция се изработва в София, не в Киев, и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение в Киев, заяви президентът.

По повод призивът на премиера Кирил Петков всеки, който иска да помогне на Украйна, да дари една своя заплата по негов пример, Радев посочи, че политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи.

"Дарявал съм заплати, последният път за бедстващите пенсионери в началото на пандемията, дарявам редовно за инициативата "Българската коледа" и призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат хилядите бедстващи българи.", каза още той.