Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Газпром" спира доставките на газ за България, вероятно ще внасяме през Гърция "Газпром"

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка

В „Булгаргаз“  е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени считано от 27 април 2022 г., съобщава Министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

В съобщението се казва, че в сряда министър Александър Николов ще даде изявление от 9 ч в сградата на министерството.

Експерти коментираха за "24 часа", че е по-скоро вероятно доставките да са от Гърция - втечнен и тръбопроводен газ, но на различни цени. 

Гърция получава тръбопроводен руски газ през България, но южната ни съседка е приела да плаща по схемата на "Газпром Експорт", тоест - със сметка в "Газпромбанк", банката обменя доларите или еврото в рубли, запълва сметката с руската валута и от нея се погасява плащането. 

България транзитира руски газ за Гърция, Македония, Сърбия и оттам до Унгария.