Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев
Огнян Минчев

Политологът Огнян Минчев реагира във фейсбук с този анализ на статията на Валери Найденов "Путин - агент на ЦРУ?".

Хипотезата за Путин като "агент на ЦРУ" е интригуваща, но съвсем невероятна. Всички поражения, които един професионален чужд агент на ключова и висока позиция, би могъл да нанесе на своята страна, в случая с Путин са нанесени по съвсем различни причини. Накратко - проблемите, с които се сблъскват Русия и режимът в Кремъл с агресията в Украйна, се дължат на две основни причини, на два основни порока, които са проникнали до корените руската държава и общество. Това са лъжата и кражбата.

Живял съм за кратко в Русия и едно от нещата, които ми направиха най-силно впечатление е повсеместната склонност да се лъже - с повод и без повод, по "работа" и за удоволствие. Може да се каже, че

лъжата е любимият руски национален спорт

- дори преди кражбата и хокея... Причината за това не е генетична, а е свързана с с една основна културно-антропологична особеност на руската история. През цялата своя история Русия е била управлявана от безмилостни, централистично-йерархични диктаторски режими - отгоре до долу. Едно от важните условия за оцеляване в репресивна среда е изкуството да се лъже. Не е възможно да живееш що годе нормално в социална среда, изградена с основната цел да те експлоатира и да те репресира. Робът - или крепостният - не може да оцелее без да лъже, без да се крие, без да шикалкави, без да предизвиква съжаление и снизхождение.

Когато лъжата е основен инструмент за подреждане на живота, човек постепенно формира в себе си и около себе си едно вторично - превръщащо се в основно битие, играещо ролята на всеобщо алиби за дребните (или по-едри) хитрости, които е принуден всекидневно да упражнява. Това битие обраства с една верига на целокупна лъжа. Веднъж излъгал, налага ти се да подредиш цялостното си битие около тази лъжа, за да не изглежда тя като съшита с бели конци. Излъгал ли си за А, налага се да излъжеш и за Б, и за В, да излъжеш за цялата азбука за да подредиш лъжливата картина като поне донякъде достоверна. В един момент господарят те хваща, наказва те и с насинени задни части те полага на коравата земя на истината... Която ти пак трябва постепенно да постелиш с новата серия лъжи за да направиш нещастния си живот достатъчно приемлив.

Деветата Божия заповед "не лъжи" не е предназначена само да охранява другите от последствията на твоите лъжи. Тази заповед е основно предусловие за свободата, за твоята свобода. Не можеш да бъдеш свободен човек, ако не мислиш, не говориш и не действаш по законите на истината. "Истината ще ви направи свободни" - това е дълбока, много дълбока истина. Истината ни прави свободни не само защото предпазваме другите от лъжата, а защото предпазваме самите себе си от илюзорния свят на изкривеното от измислицата битие. Свободата си можеш да поискаш само с аргументите на истината. Нито една лъжа не може да те направи свободен, защото веднъж изречена тя те "закрепостява" към служба в услуга на един измислен свят.

Властовата роля в йерархията на диктатурата не може да се защити ефективно без лъжата. Употребата на властта в авторитарната йерархия е приоритет на лъжещия човек. На

диктатора, който лъже поданиците си,

че в скоро време ще заживеят в доволство

и насита. На помощниците на диктатора, които чрез лъжа придобиват максимално въможните парчета от властта, откъснати от неговата първенстваща - височайша воля. На слугите, които претендират да са лоялни и усърдни докато си отварят чрез лъжа свои собствени пространства на властови контрол и облагодетелстване. Йерархията на диктатурата е йерархия на лъжата. Колкото по-високо стоиш, толкова по на едро лъжеш. Защото лъжейки, можеш да получиш повече, отколкото правилата на йерархията са предвидили за теб и ролята, която изпълняваш.

Тук идваме до необходимата връзка на лъжата с кражбата. Няма как да придобиеш повече - власт, пари или престиж - ако не употребяваш ефективно лъжата, за да вземеш повече, отколкото е предвидено. Който лъже - краде. А който краде няма начин да не лъже. И нека се спуснем от абстракциите на йерархичния авторитаризъм до конкретиката на кремълската агресия в Украйна.

Поредица чиновници и генерали са

говорили на Путин суперлативи

за развитието на секторите, за които отговарят. Цацата е станала кит, а самоослепилият се самодържец се е лишил от възможността да установи тази разлика в размера, защото ако внезапно би прогледнал, то той би трябвало да разгони шайката около себе си с камшика. Самият самодържец е предпочитал да се преструва, че вярва на придворните си, защото и той, както и останалите дължи своята власт и благоденствие на същия тип лъжа, която поддържа статута на неговата свита.

Единият генерал е докладвал, че армията е в блестящо състояние, въпреки, че е знаел, че той собственоръчно е откраднал половината нафта за бронирания автопарк. Другата половина би трябвало да се окаже достатъчна в условията на традиционното презапасяване... Само че другата половина е открадната от другия генерал. Така е и с двигателите, и с резервните части...

Докладвали са, че Украйна е примирена със съдбата си отново да попадне под управлението на Москва, въпреки че са знаели обективния факт - украинците се готвят за отбрана и са с висок боен дух. Защо са лъгали тогава? Ами защото са се изкушили да крадат от войната, където възможностите са много повече, отколкото в условията на мира.

Лъгали са самодържеца, че страната и армията са готови за победоносна война. Лъгали са войничетата, че отиват на учение. Лъгали са колеги и съграждани, че Европа е срината в порок и безсилие, че Америка се управлява от безпомощен старец, че нищо друго освен поредни беззъби санкции няма да направи "загнилият Запад". Лъгали са, че имат нови оръжия, с които могат да сринат безпомощния пред руската мощ околен свят. Лъгали са... Лъгали са... Докато и те, и самодържецът са изпаднали в наркотичната еуфория на целенасочено създадения за властова употреба лъжовен, илюзорен свят. Свят, в който можеш да крадеш, да подчиняваш, да репресираш - истината и реално живеещите в плът и кръв хора, които управляваш. Лъжата е властова илюзия за перпетуум мобиле. Докато илюзорният свят не рухне. Докато Украйна не се изправи за да се защити. Докато Европа не разбере очевадно, че

да флиртуваш с Путин, докато той те

изнудва е колективно самоубийство
И най-способният и професионален агент на ЦРУ не може да причини такава всеобща щета, каквато причинява системата на лъжата - инструмент на кражбата. Двата любими спорта на постсъветската авторитарна олигархия, подредила ги на почетните места в Путиновата "вертикала на властта". Волю - неволю идва часът на истината.

Истината е горчива, но неизбежна. Тя е шансът да се освободиш. Дори да си затънал до гушата в лъжа. Само че за диктатора е късно да се освободи. Сметката, която се е натрупала за плащане е не само в пари и власт. На тази сметка вече тежи прекалено много страдание и кръв - кръв на невинни хора. Лъжата и кражбата са достигнали своя апогей - безчовечността.