Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На тоя ден преди 36 години избухва електроцентралата в Чернобил! "Ще си мълчим", казва Тодор Живков Емил Джасим

"Ще си мълчим", казва Тодор Живков пред Политбюро на БКП.

На тоя ден преди 36 години избухва атомната електроцентрала в Чернобил.

Родителите ми имат изключителен късмет, че техен приятел е Рамзи - иракски студент по физика в СУ, който идва на гости на нашите на следващия ден, разказва им за случилото се и ги предупреждава да изкисват всички плодове и зеленчуци много дълго време във вода, да не излизат следващите две седмици, освен ако не се налага, а и да избягват всячески да ги вали дъжд.

Много други семейства нямат този късмет.

Дори напротив. Например са ми разказвали как цял випуск на НГДЕК е изпратен на бригада да бере спанак.

Други пък са манифестирали под дъжда на 1-ви май.

Милиони семейства в България не са имали идея какво се случва, макар да са можели да се предпазят, ако правителството ги е било уведомило навреме.

И много моля да си припомняме това и хилядите други подобни истории, които опровергават мита, че "по бай Тошево време" си е било по-добре.

#ПомнимБГ

#ПоБайТошевоСиБешеСуперНали

P.S. Когато на този ден имам часове, ви аги с учениците говорим за това как диктатурата буквално избива собствените си граждани дори с мълчание, какъвто е този случай в целия комунистчески блок в Източна Европа.

След време ще имаме повод да говорим и как в уж свободна България некадърността и алчността на правителството на Борисов изби 25 000 души от септември 2020 до април 2021.

Бог да прости жертвите.

*От фейсбук!