Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселин Методиев
Веселин Методиев

 Трябва да съберем кураж за Украйна, сега има страх в елита и мен ме е срам, каза историкът проф. Веселин Методиев, цитиран от Би Ти Ви.

Участвал съм в ситуация, когато беше събран кураж - и от страна на изпълнителната власт, и от депутатите, и от президента, който беше в пълна хармония с правителството за вземането на това решение. Говорим за времето, когато НАТО атакуваше диктатора Милошевич. Сега ситуацията е друга - има страх в елита и мен ме е срам от това.

Това коментира историкът проф. Веселин Методиев и бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов пред Би Ти Ви, като сравни ситуацията през 1999 г. в бивша Югославия и сега, в Украйна през 2022 г.

Ние, хората в Европа, трябва да съберем куража си и да знаем, че тази агресия от страна на една империя трябва да се пресреща - кураж, призова проф. Методиев.

Вярно е, че ние, историците, не може да гадаем в бъдещето, но знаем, че краят на такъв конфликт ще дойде, когато диктаторът изчерпа всичките си средства. Но аз не съм оптимист, че войната в Украйна скоро ще свърши. Но за Украйна съм сигурен, че страната ще стане силна национална държава като част от Европа, а много хора в Европа ще бъдат отрезвени от случващото се днес.