Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

"Демократична България" твърдо ще отстоява позицията си България да изпрати военна помощ за Украйна, но няма да излезе от управленската коалиция, ако не се постигне съгласие". Това обяви пред Нова тв депутатът от ДБ Атанас Атанасов, председател на Демократи за силна България и съпредседател на "Демократична България".

"Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството, без да напускаме правителстовото. Ако не получим подкрепа, има начин да се разграничим от тези, които не желаят България да изпраща военна помощ за Украйна", посочи Атанасов, без да конкретизира. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди "всички версии" и ще ги обяви.

Заради решението да не се прати оръжие на Украйна правителството изглежда пропутинско, макар да не е такова, коментира още лидерът на ДСБ.

За подкрепа за даване на оръжие за Украйна има огромно мнозинство в парламента, посочи Атанасов. И определи избора като „цивилизационен“. Обясни, че отдавна в Киев има продукти на българската военна индустрия. „Да се правиш на неутрален, е подкрепа за агресора Русия“, допълни лидерът на ДСБ. И обясни, че България вече е излязла с позиция срещу Кремъл.

„България е четвъртият доставчик на оръжие за Украйна и техният външен министър го посочи. Става въпрос за доставка на арсенал през фирми и това е пубична информация“, каза още Атанасов.

„Ако гласуваме тайно, 200 гласа ще има за това решение“, предвиди генералът. Според него битката била срещу Бойко Борисов, затова имало три пъти избори миналата година. Сега обаче не било време да се разтуря коалицията.

Въпреки това той допусна: „Може да не сме част от управлението и правителството да продължи да съществува. Може да има и нова коалиция, но аз лично не виждам друг вариант“.