Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

30-годишният Христо Спасов в съдебната зала
30-годишният Христо Спасов в съдебната зала

- Преди това от ярост нацепил скрин в гаража и пребил с дъска майка си

- Май направих голяма беля, казал Христо Спасов, когато го задържали

- Осъдиха го на 16 г. затвор, той не пожела да обжалва

16 години затвор при първоначален строг режим получи 30-годишният IT специалист от Велинград Христо Спасов за това, че размаза главата на баба си. Младият мъж преживявал тежко раздялата с приятелката си и станал агресивен. Съзнавал е какво върши и може да носи отговорност за стореното, смятат обаче магистратите, произнесли присъдата.

Решението на съдебния състав е от 25 ноември 2020 г. Странно, но младият мъж не пожелал да го обжалва, въпреки че законът му дава право да направи това в 15-дневен срок. Христо Спасов сега е в затвора в Пазарджик, където излежава присъдата си.

“Май направих голяма беля.” Това промърморил младият велинградчанин, докато полицаите го извеждали от семейната къща, в която умъртвява баба си. Кървавата драма се разигра на 24 февруари 2019 г. в кв. “Каменица” на курортния град.

Съседите били шокирани в неделната сутрин, когато

от жилището на Спасови се чули необичайна тупурдия, викове и писъци

Това ги накарало да се обадят в полицията.

Минути преди това Христо, обезумял от ярост, нацепва с брадва в гаража дървен скрин. После озверелият син нападнал с дъска и пребил майка си, взел мобилния ѝ телефон и го изхвърлил на улицата. 48-годишната жена успява да се спаси от ударите на сина си, като

бяга на горния етаж на къщата и се заключва

в една от стаите. По-късно полицаите намират брадвата, с която синът опитал да нацепи вратата, зад която се скрила майка му.

След като не успял, се насочил към стаята, където на легло била баба му. 71-годишната жена била временно в дома им след операция за смяна на тазобедрена става. Христо започнал да я удря с дъската, която носел, докато размазал лицето ѝ.

Дали преди това младият мъж е разменил някакви реплики с баба си, не е ясно. Според свидетелски показания обаче дни преди трагедията той вдигал скандали и настоявал болната баба да си върви в нейната къща в кв. “Чепино” във Велинград. Според разследващи Христо обвинявал майка си и баба си за раздялата с любимата.

При пристигането на полицейските екипи на мястото жената вече била мъртва. От съдебномедицинската експертиза става ясно, че тя е починалата от тежка съчетана мозъчна и лицево-челюстна травма. Непосредствената причина за смъртта е мозъчно вклиняване. В началото жертвата е усещала болките, но впоследствие заради мозъчен отток е спряла да осъзнава какво се случва. Според заключението смъртта е настъпила за около 2 минути.

Разследващите са шокирани от необичайната жестокост

и агресията, но въпреки това смятат, че първоначално Христо не е имал намерение да убива, а по-скоро да накаже и нарани възрастната жена.

Към момента на убийството той не е употребявал алкохол, или наркотици. Няма данни да го е правил и преди това във времето. Досието му е кристално чисто и никога не е попадал в полезрението на правоохранителните органи за каквото и да било, става ясно по време на процеса.

Христо Спасов е с две висши образования - по информатика и компютърни науки, и с това си е вадил хляба. Хората в квартала го смятали за скромен и добър младеж, който никога не е създавал проблеми. Уважавали родителите му - Мария и Любен Спасови, на които е единствен син. Баща му е международен шофьор, който по време на трагедията бил на път, майка му е държавен служител.

Семейството е финансово обезпечено и затова разследващите изключват парите като причина за бруталното престъпление. При първоначалните разпити Христо не дава обяснения за побоя на майка си и убийството на баба си. По-скоро мълчи, отколкото да отговаря на зададените въпроси. Същото се повтаря и по време на съдебния процес - той отказва да говори.

По искане на адвокатите му е направена съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, според които Спасов е

вменяем и може да носи отговорност за деянията си

Веднага след убийството той е задържан и му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Прекарва повече от година в отделението за следствени в пазарджишкия затвор, докато получи присъдата.

Разследващи се поинтересували за поведението му, докато върви процесът срещу него. Подсъдимият се държал съвсем нормално, но като наближало време за съдебно заседание, започвал да мълчи и да се държи неадекватно. Според разследващи това говорело за умисъл в поведението на обвиняемия.

В рамките на съдебното дирене става ясно, че раздялата с приятелката и несбъднатата любов са

отключили психично разстройство 10 дни преди трагедията

На 14 февруари 2019 г. Христо трябвало да се чуе и види с приятелка, на която много държал. Тя обаче отказала и това коренно променило държанието му, появила се агресия, разказват в показанията си пред съда Мария Спасова, майката на младия мъж, и Стефания Тонева, която била наета да се грижи за баба му. В деня на убийството Тонева не била на работа и според думите ѝ това е спасило живота ѝ.

Къщата на семейство Спасови във Велинград, където се разиграва трагедията.
Къщата на семейство Спасови във Велинград, където се разиграва трагедията.