Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой ще вземе Ерлинг Холанд - това е най-големият въпрос, който вълнува европейския футбол през последните няколко седмици.
Кой ще вземе Ерлинг Холанд - това е най-големият въпрос, който вълнува европейския футбол през последните няколко седмици.

Заплатата, която суперагентът Мино Райола му е уредил, е космическа, твърдят западни медии

Кой ще вземе Ерлинг Холанд - това е най-големият въпрос, който вълнува европейския футбол през последните няколко седмици. "Манчестър Сити", "Реал" (Мадрид), "Барселона" и на практика всеки друг голям и богат европейски клуб е спряган за следващата дестинация в бляскавата кариера на норвежкия футболен вундеркинд. Нападателят на "Борусия" (Дортмунд), изглежда, ще бъде тазгодишният

знаков трансфер

за многомилионна сума. Холанд със сигурност изглежда инвестиция, която си струва всяко евро. Той играе в Германия от 2020 г. и има впечатляващите 58 гола в 63 мача за "Борусия". Резултатите за родината му са също толкова впечатляващи – 15 гола в 17 мача. Надали са останали фенове на футбола, които да не са видели някои от акробатичните изпълнения или

умопомрачителните шутове - в стил Златан Ибрахимович,

с които норвежецът бележи за клубния или за националния си отбор.

Това лято е почти сигурно, че Холанд ще напусне германското първенство. Битката за неговия подпис е особено ожесточена, защото повечето големи клубове в Европа могат да си позволят неговата откупна клауза в размер на 75 милиона евро. Ако сравним със 166 милиона, които ПСЖ платиха за Мбапе, норвежецът изглежда

направо “евтин”

за качеството, което предлага. Затова битката за подписа му е по-скоро за това кой ще му осигури по-благоприятни условия. С други думи – много отбори в Европа биха извадили парите за трансферната сума на младата звезда, но въпросът е кой може да си позволи космическата заплата, която той ще поиска.

Тук кандидатите за привличането на норвежеца имат особено тежка задача, тъй като негов агент е

една от

най-големите акули

в европейския футбол - Мино Райола. Името на испанския бизнесмен през последните десетилетия стана синоним на суперскъпи сделки с огромни комисиони. Някои слухове твърдят, че Райола е обявил сума около 50 млн. евро, за да се съгласи да посредничи за сделка с бъдещ отбор на клиента си. Затова и много от грандовете на континента подхождат внимателно към преговорите с Холанд, колкото и да искат някои играчи в редиците си.

Според слуховете Холанд имал желание да премине в "Реал" (Мадрид).

В "белия балет" обаче са много предпазливи с вземането на подобно решение, защото според медиите в Испания, освен голямата комисиона за агента му, не искат да рискуват

отличната атмосфера

в съблекалнята си от последните месеци с привличането на една изключително добре платена мегазвезда. Подобни проблеми не стоят пред "Манчестър Сити", които имат зад гърба си парите на шейх Мансур и са повече от съгласни да дадат всичко, което младият норвежец и агентът му поискат. Според заглавията от вторник те дори вече са се договорили, като възнаграждението му ще бъде от порядъка на 500 хил. паунда на седмица. Медиите и в Германия, и в Англия дори обявиха сделката за сключена. Спортният директор в "Борусия" Себастиан Кел последно охлади страстите, че все още е много рано трансферът да бъде потвърден.

Самият Холанд е доказал, че може да изненадва големите отбори в Европа с финалното си решение. През 2020 г., когато звездата му изгря в тима на "Ред Бул Залцбург", повечето големи клубове на континента искаха да го привлекат, но той, за всеобщо учудване, избра да играе за "Борусия" (Дортмунд).

"Жълтите" са може би

перфектната крачка

на път за "Реал" или "Сити", тъй като предлагат футбол на най-високо ниво за прохождаща звезда, без напрежението, което би паднало на плещите му при трансфер в Англия или Испания. Освен Мино Райола Холанд има и друг много важен пример, който да го напътства във футболния му живот. Неговият баща Алф-Инге Холанд също е играл на високо ниво. Кариерата на Холанд-старши преминава основно в "Лийдс" и "Манчестър Сити". Затова мнозина смятат, че именно заради това синът му ще предпочете синия отбор и милионите на шейха.

Зад подобно решение има и друга интересна история, която би мотивирала Холанд да заиграе в "Манчестър Сити". Името на Алф-Инге Холанд е замесено в една от класическите истории на Висшата лига от романтичния й период в края на миналия и началото на този век. През 1997 г. като играч на "Лийдс" Холанд играе за своя отбор срещу "Манчестър Юнайтед". В един момент от срещата Рой Кийн от "червените дяволи"

пада в полето

на съперника,

очевидно изпитвайки болка. Холанд-старши се навежда над него и до известна степен агресивно го обвинява в симулация. Според легендата сред феновете на английския футбол халфът на "Манчестър Юнайтед" побеснява от обвинението и никога не забравя обидата, която норвежецът му е нанесъл. През 2001 г., когато Холанд вече е в "Манчестър Сити", двамата отново играят един срещу друг. Тогава Кийн съвсем умишлено (според собствените си признания) прави

брутално

влизане в коляното

на съперника. В първия момент Холанд остава да играе, но седмици по-късно става ясно, че кракът е сериозно контузен. Това на практика слага край на кариерата му, тъй като той никога повече няма да може да играе на високо ниво. Инцидентът е обсъждан от медиите на Острова и в Норвегия многократно, като във всяко интервю Алф-Инг споделя, че не понася отбора на "червените дяволи". Затова, изглежда, няма само парите да са решаващи под чий договор Ерлинг Холанд ще положи подписа си.

Неговият баща Алф-Инге Холанд също е играл на високо ниво.
Неговият баща Алф-Инге Холанд също е играл на високо ниво.
Излиза, че

едно неразумно и злосторно “влизане”

на Рой Кийн в не особено важен мач от Висшата лига ще доведе до това мегазвездата на европейския футбол Ерлинг Холанд да избере големия градски съперник, за да бележи голове във вратата на омразния за татко му отбор. Това би върнало доза от романтиката, която всеки подобен многомилионен трансфер отнема от съвременния футбол. И все пак според европейските медии водеща ще е космическата заплата в "Сити", която Мино Райола му е уредил.