Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

"За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, която е в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити". Това заяви днес държавният глава Румен Радев пред журналисти. По думите му България трябва да продължи да помага на всички, които търсят спасение от войната, но според възможностите си.

Според Радев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на страната ни в конфликта.

"Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на комунистическия Интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци", заяви държавният глава по повод отношенията между София и Скопие. Той подчерта, че е време антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и подрива пътя на страната към Европейския съюз, да остане в миналото.

Радев отхвърли твърденията на президента Росен Плевнелиев, че е отказал среща с военния министър на САЩ и иронизира, че "душевните терзания и мисли на г-н Плевнелиев се разминават с реалността" . Държавният глава отбеляза, че е провел редица важни и ползотворна разговори с президента Байдън, с Лойд Остин и др. на срещата на върха, на която участва преди време.