Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсят незаконни пътища за трафик по време на нашествието, сигнализират службите

Италианската мафия ще направи всичко възможно, за да спечели дивиденти от руското нашествие в Украйна. Това сигнализират властите в Ботуша, които от години наблюдават подобен феномен в случаите, когато по света има военни конфликти.

"Винаги когато има извънредна ситуация, престъпните организации се опитват да експлоатират каналите, в които могат да проникнат, и да печелят чрез тях - обясни в интервю за АНСА националният прокурор Федерико Кафиеро де Рахо. - Криминалните групи търсят средство за облагодетелстване на положението си. Искат да приберат много пари, но не директно, а чрез определени стоки и продукти. Съдебната история помни редица такива казуси."

Той дава пример със случай, който се развива веднага

след падането на Берлинската стена

"Това е много важен и показателен момент, тъй като години по-късно службите, които са подслушвали криминални елементи от онези години, са установили, че един член на мафията е казал на друг: "Иди и купи всичко, което можеш, защото сега е правилното време за това, тъй като е пълен хаос"."

Италианските власти сигнализират, че в идните месеци подземният свят ще се съсредоточи върху сделките с оръжия, които ще преминават по непознати за разследващите пътища.

"Трудностите на пазара, дължащи се на руското нашествие, следователно са идеалната възможност за мафиите да спечелят предимство в определени отношения - обясняват специалисти. - Това е така, защото службите на отделните страни са ангажирани с външната си политика. Подготвят се за потенциалните кризи от гледна точка на войната, но не се замислят, че мафията чака те да са неподготвени за нейните удари. Инвазията в Украйна сега ще определи оперативните профили на организираната престъпност."

Според специалисти мафията ще спечели и от бежанския поток. Пример за това е влиятелният мафиотски клан Арена от калабрийската Ндрангета, който през 2017 г. успя да присвои най-малко 32 млн. евро от европейските средства за емигрантите. Службите тогава твърдяха, че бандата е инфилтрирала свои хора в приемен център за бежанци в южноиталианската провинция Кротоне, където с помощта на една от католическите организации е присвоила огромни суми. Разследващи установиха още, че заедно с известния ръководител на помощната организация Fraternita di Misericordia Леонардо Сако и един от пасторите групата е получила поръчки за прехраната на бежанците. Така

контролирани от

подземния клан фирми

отговаряли за кетъринга и представяли сметки за много повече от действителните хранителни доставки.

"Спечелили са десетки милиони, с които са закупени недвижими имоти, луксозни автомобили и яхти - изясни разследващият Рафаеле Кантоне. - Случаят с инфилтрирането на мафиоти в бежанския център в провинция Кротоне е само върхът на айсберга."

Малко след като схемата бе разкрита, италианската полиция арестува 68 заподозрени лица от Арена.