Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.
На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

От партията на Бойко Борисов се притесниха, след като прочетоха меморандума с IP3 Corporation и GemCorp, но хвалят министър като пример за прозрачност, защото им го дал 24 часа след като го поискали

ГЕРБ видя енергетиката ни овладяна от две офшорки. Лидери от партията дадоха пресконференция във вторник, след като са получили за 24 часа от енергийния министър Александър Николов меморандума, подписан от него и компаниите IP3 Corporation и GemCorp Ilodings Limited. За бързата реакция на министъра те благодариха и го дадоха за пример за прозрачност.

След което обаче очертаха страховита картина на нови енергийни зависимости.

Офшорката GemCorp е свързана с офшорки на Кайманите и Женева, говорим за верига от офшорки, а ние обвързваме нашата енергетика с капитали, чийто произход не знаем, първа би тревога депутатката Десислава Трифонова.

Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки, включи се и бившият министър Делян Добрев. Той обясни, че има споразумение, а не намерение за инвестиции. А държавата се ангажирала да съфинансира дейности. Кой избра тези две офшорки, за да съинвестира държавата с тях в енергетиката, попита Добрев. И даде пример за договорени проекти - в комплекса “Марица Изток”, където земята е държавна, за интерконектора с Гърция, в “Топлофикация - София”, за малки модулни реактори след спирането на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, за ядрено гориво и дългосрочни стратегии за използването му. Има 13 точки, в които подробно било описано всичко, което държавата се съгласява да предостави, казва Добрев.

Томислав Дончев оприличи меморандума на стара апокрифна книга

Само на пръв поглед в него става дума за инвестиции, а като се зачетем - за достъп до общински и държавни активи по неясен начин. И още - имало допълнителен ангажимент държавата да отделя средства и да съфинансира проекти. Изчете и текст за планиране на проекти в изпълнение на Зелената сделка на ЕС.

Дончев припомни, че в доброто старо време при участие на държавата се провеждаше обществена поръчка. При заявка за нулева корупция питам как някой предпоставя избора на фирма чрез подписан меморандум. Най-същественият въпрос бил кой какви ангажименти е поемал и какви преговори е водил.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се концентрира

върху свръхпечалбите в енергийните дружества,

които щели да се запазят в тях. И прогнозиа, че чрез тях ще се прави съфинансирането по меморандума. И попита защо не е подписан такъв с френски, белгийски или други фирми. Това е да отидеш и да подпишеш директно с фирми, които са ти симпатични. Това не е ли порочна ин хаус процедура, корупционна, с последици за десетилетия. Обръщаме се към правителството незабавно да прекрати опита си за тази огромна корупция, заяви Борисов. Единственото хубаво в меморандума била възможността за 30-дневно предизвестие за прекратяване.

От Министерството на енергетиката заявиха, че са предоставили меморандума на депутатите от ГЕРБ, защото няма какво да крият. А колкото за твърденията за овладяване на енергетиката от офшорки отговорът бе лаконичен -

още на първата му страница пише, че това

е необвързващ меморандум

Останалото определиха политически спекулации, които нямало да бъдат коментирани.

Документът беше подписан на 23 март от министъра на енергетиката Александър Николов в Министерския съвет и под погледа на премиера Кирил Петков и представители на двете посочени компании.

А почти веднага след подписите се появиха публикации за връзките на GemCorp с руски капитали и инвеститори, близки до Владимир Путин. От компанията обявиха, че са се разделили с руските си партньори от 2020 г. Въпреки това премиерът Кирил Петков нареди проверка от ДАНС и обяви, че ако има съмнителни пари, няма да има меморандум.

В самия документ, с който “24 часа” разполага, наистина още в заглавието е посочено, че е необвързващ. В съдържанието пише, че се сключва за сътрудничество при технологии за производство на екологична енергия, ядрена енергетика, доставки на алтернативен газ.

Уточнено е, че страните се интересуват от проучване на потенциала за съвместно развитие и съфинансиране на проекта за разширяване за чиста енергия, за модерно производство на ядрен ток, хибридни системи, производство на водород и други.

Отбелязва се още, че компаниите са заинтересовани да помогнат на България да изпълни своите стратегически цели за осигуряване на алтернативни, стабилни и достъпни доставки на газ; Страните възнамеряват да проучат различни начини за развитие и партньорство за изпълнение на множество програми за енергиен преход и модернизация, свързани с енергетиката на България.

От документа става ясно, че това може да включва съвместно разработване и съфинансиране на проекти между публичен и частен сектор и за премер се дават комплексът “Марица Изток”, интерконекторът между Гърция и България, за малки модулни реактори и други.

В меморандума е отбелязано още, че голяма част от акцента ще бъде върху

съгласуването на доставки

на газ от САЩ,

технологиите и правителствени приоритети за развитие на чиста енергия. Планираните области на сътрудничество може да бъдат разширени и с допълнителни.

С изключение на два параграфа, първият от които, че спорове се решават в арбитража в Париж, а вторият - за интелектуалната собственост , е посочено, че този меморандум за разбирателство

не създава никаква правно обвързваща сила

и задължения между страните

и за избягване на съмнение се съгласяват, че никоя страна няма право да иска принудително изпълнение, обезщетение, неустойки или други компенсации от друга страна.

Казва се още, че страните могат да прекратят настоящия меморандум по всяко време по взаимно съгласие. Това може да се случи и едностранно в срок от 30 дни, като се уточнява, че става, без да се плащат неустойки или да се дължат санкции.

Всъщност от документа става ясно, че не обвързва държавата с инвестиции или предоставяне на земя. Ако се стигне до някои от проектите, то отношенията се уреждат с допълнителни договори.

Има интерес за проекти върху вече са усвоени въглищата в Маришкия басейн терени.
Има интерес за проекти върху вече са усвоени въглищата в Маришкия басейн терени.