Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов са сред 10-те конституционни съдии, подкрепили решението.
Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов са сред 10-те конституционни съдии, подкрепили решението.

Ако няма приспадане при ранно пенсиониране, повече хора ще спират да работят 1 г. преди нужната възраст, обясни Конституционният съд

Промяна би изправила системата пред риск

100 дела срещу преизчислението от Коледа пък заведе Мая Манолова

Пожизненото получаване на по-ниска пенсия от хората, които са се пенсионирали с година по-рано, не противоречи на основния закон. Това единодушно с 10 гласа “за” реши Конституционният съд.

27 053 пенсионери към края на миналата година са избрали ранна, но намалена пенсия. Те са се възползвали от текста в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който им дава право да се пенсионират предсрочно с до 1 г., ако имат достатъчно стаж. Така

пенсията им е пожизнено намалена с 0,4% на месец

Средно българите, възползвали се от тази възможност, са получавали по 562,31 лв. миналата година. Намалението за тях е било 2,25 лв. на месец, или за година са взели с 27 лв. по-малко.

Искането този текст от КСО да бъде отменен бе направено през юли от омбудсмана Диана Ковачева.

“Получаването на пенсия в намален размер при упражнено право на по-ранно пенсиониране е оправдано от солидарния характер на системата на обществено осигуряване”, категорични са конституционните съдии. Те не поддържат мнението на омбудсмана, според което пожизнената по-малка пенсия от хора, които

са внесли в пълен размер дължимите вноски,

накърнява справедливостта. Според съдиите това не е наложено от държавата, а е право на избор при предварително известни последици. По-малките пенсии се компенсират от обезщетението, което тези хора вземат - до 12 пенсии.

Според КС така има съответствие между ползите, които човек получава при ранно пенсиониране, и ограниченията. Затова

справедливостта ще се наруши, ако този текст бъде премахнат

Тогава “една категория граждани ще се облагодетелстват от възможността да се пенсионират преди навършване на възраст и да започнат да получават пенсия по-рано, но без компенсация за останалите”.

Според КС ще се застраши стабилността на осигурителната система, тъй като едни хора ще бъдат стимулирани да се пенсионират преди навършване на възрастта и ще започнат по-рано да получават пенсия, но ще преустановят приноса си за натрупване на средствата във фонд “Пенсии”.

Съдиите препоръчват повишаването на възрастта да се съчетае с адекватни мерки, за да не влошават гражданите качеството си на живот.

Междувременно платформата на Мая Манолова “Изправи се.БГ” заведе над 100 дела в страната срещу решението на НОИ да не включи 2017-а, 2018-а и 2019-а години в индексацията на пенсиите от Коледа.

“Бюджетът ни беше намален с около 55-60 лв. Лекарствата на съпруга ми са 60 лв. на месец примерно”, обясни Соня Тачева, по чиято жалба тръгна дело в Софийския административен съд.

Първи заседания по такива дела вече имаше и в Пловдив, Русе, Шумен, Хасково и Варна. Завеждането на множество

отделни дела се налага, защото от НОИ не са издали общ акт

с указания за начина на преизчисление на пенсиите, който да бъде обжалван, а направо са направили преизчисление на всеки пенсионер.

Според Манолова спечелването на едно от тези дела ще доведе до коригирането на новите пенсии за всички. Тя е категорична, че гласуваното от парламента налага пенсиите да бъдат преизчислени с повишаване на тежестта на всяка една година осигурителен стаж. А сега от НОИ били спестени около 30 млн. лв. на месец.

Обяснението на осигурителния институт е, че в преизчислението от Коледа не е включена индексация за периода 2017-2019 г., защото тогава осъвременяването е извършвано през коефициент за всяка година осигурителен стаж, който е по-нисък от сегашния. През 2018 и 2019 г. обаче имаше и фиксиран процент на увеличение - съответно 3,8 и 5,7%. А пенсионерите са получили по-благоприятния размер от двете изчисления и за много от тях това е бил именно фиксираният процент. Въпреки това преизчислената им пенсия не е индексирана за тези години.

Отново по сигнал на омбудсмана Диана Ковачева властите търсят спешно решение за хората, които са останали без ТЕЛК решение след 1 април. Най-ранната дата за удължаването им ще е през май и така след отпадането на епидемичната обстановка тези хора ще останат без помощи и пенсии. Омбудсманката иска и техните решения да бъдат удължени с 3 месеца.