Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отпадане на ДДС за хляба е една от мерките, които ще обсъждат управляващите.
Отпадане на ДДС за хляба е една от мерките, които ще обсъждат управляващите.

l 0% може да е за хляба, за плодове, зеленчуци и ток ставката ще се намалява

l ИТН пак захапаха, но “великодушно” партньорите в управлението, идеята първо тръгнала от тях

Предложения за намаляване на ДДС за някои стоки като плодове, зеленчуци, енергия, горива, за да се отслаби инфлационният натиск, ще обсъждат в управляващата коалиция.

Има много предложения, всички те ще бъдат обобщени от  експертите, за да се пресметнат финансовите ефекти. След това ще бъде представен за обсъждане  конкретен пакет от мерки, обяви във вторник вицепремиерът Асен Василев.

Според него помощта не трябва да е на парче, а там, където в момента се очаква най-силен инфлационен натиск. И обеща

до 2 седмици да има изготвен пакет от мерки

С уговорката, че някои трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата, след като България е на минимално определения праг.

Василев се похвали, че инфлационният натиск в енергийната сфера до голяма степен бил овладян, България имала най-евтиния бензин на колонка, цената на електроенергията за домакинствата не била променяна от 1 юли миналата година, което го нямало никъде в ЕС.

Вицепремиерът посочи още, че за битовите потребители на газ са дадени големи компенсации, за небитовите потребители на ток - също.

Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието, там трябва да се насочат мерките. В по-дългосрочна перспектива по-голям инфлационен натиск ще дойде по линията на металите, посочи Василев.

В неговата оценка източници от управляващата коалиция видяха

готовност за по-нисък ДДС за храни,

а горивата и токът не влизат в тази група. Евентуална мярка за тях е по-нисък акциз, ако ЕК се съгласи.

Въпреки че самият вицепремиер се обяви против пипането на ДДС.

Това по-скоро е нецелесъобразно и не води до реално намаляване на цените за крайните потребители.

По принцип съм против диференциране на ДДС ставките по ред причини, едната от които е, че влизаме в разговор защо на едни, а не на други стоки. И второ, видяхме с ресторантьорите, че

това не стига до крайния потребител

Има предложение от БСП, свързано със стоките на регулиран пазар, та поне второто би отпаднало, коментира Василев. Той добави, че намаляването на ставки минава през законови промени, които се гласуват от парламента, което би забавило тяхното приемане.

Вицепремиерът коментира и обвиненията за за разточителното харчене на властта, заради което резервът намалял до 4,7 млрд. лв. Фискалният резерв е вече на 8,2 млрд., така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2,2 млрд. външна емисия дълг. След това данъчните постъпления го напълниха.

Вицепремиерът обяви още, че няма намерение да променя плоския данък, въпреки препоръките на мисията на МВФ, която приключи преди дни. Той увери също, че въпреки инфлацията няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

От “Има такъв народ” пък захапаха, но “великодушно”, партньорите в управлението по повод идеите за сваляне на ДДС. Че сме в коалиция, в коалиция сме! Че имаме коалиционно споразумение, имаме! Че там са записани всички ангажименти, записани са!

Ама не е хубаво първо да отхвърляш предложенията на коалиционния си партньор, а после да ги представяш като свои!

Нека не забравяме, че освен законодателните предложения за ДДС аз организирах цяло изслушване на Министерството на финансите в Комисията по земеделие по темата, където бяха представени всички анализи и цифри.

Ама карай - аз съм великодушен! Все пак по-важното е да помогнем на нашите земеделски производители, а пък заслугите да си ги пише който иска!, написа в профила си във фейсбук депутатът от ИТН Пламен Абровски. През февруари между двете четения на Закона за бюджета той внесе предложение ДДС за храните да се намали на 9%, но то не бе прието. (24часа)

За БСП смисълът е за ток, вода и лекарства - само при фиксирани цени хората ще го усетят, плюс таван на цени

Социалистите продължават да настояват и за необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата и таван на цените за някои стоки от първа необходимост. Вицепремиерът Корнелия Нинова уточни, че ДДС на нерегулирани цени невинаги води до намаляване на цената, но при регулираните всяко намаляване се отразява. Нулевата ставка за плодовете и зеленчуците ще помогне на родното производство, смята тя.

От БСП още не посочват кои стоки виждат ограничени от таван, но дават за пример други страни. Гърция сложи таван на печалбите на фирмите, а Румъния - на цената на енергията. В Полша ДДС на тока бе намален на 5%, а на газа стана 0%. Испанското правителство предлага таван на цените на основни храни.

Поевтиняване на горивата чрез по-нисък акциз е още в пакета на социалистите. Това да стане с общо решение на ЕС, предложи пък премиерът Кирил Петков на Брюксел и темата е на масата там.

БСП иска облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията. Червените са предложили на коалиционен съвет мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас, която изтича този месец, да бъде продължена.

Изясняване на определението “енергийно бедни” и разширяване на българите, които могат да се възползват от подпомагане по този параграф, както и въвеждането на т.нар. водни помощи, лансира още БСП в антикризисния си пакет. (24часа)