Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Муса в съдебната зала
Ахмед Муса в съдебната зала

Пазарджишкият имам ще чака вкъщи ново дело за проповядване на религиозна омраза

Процесът тръгва отначало след жалба на 12 подсъдими - ВКС го връща заради предубеденост на прокурора

След шест години, три съдебни инстанции, стотици часове съдебни заседания, десетки експертизи, разпити на свидетели и пледоарии мегаделото срещу имама от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, за възхваляване на ислямска война и ИДИЛ трябва да започне отначало.

Това разпореди преди седмица тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Той отмени решението на Апелативен съд - Пловдив, заради процесуални нарушения и предубедеността на прокурора. Магистратите връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Пазарджишкия съд.

От всички 14 обвиняеми по делото само Ахмед Муса Ахмед е зад решетките.

През април 2019 г. ВКС потвърди присъдата му от 1 г. затвор по друг процес - т.нар. имамско дело. Към това беше прибавена за ефективно изпълнение и 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок от 2004 г. за проповядване на радикален ислям. Пазарджишкият имам трябва да излезе от затвора в Стара Загорапрез септември, тъй като работел съвестно, съобщи адвоката му Елвира Панкова.

Делото във ВКС беше образувано по касационни жалби на 12 от общо 14 подсъдими.

Най-тежкото наказание - 8,5 г. затвор и глоба от 9500 лв.,

е за Ахмед Муса, посочен от обвинението за организатор и ръководител на грапата. Останалите 13 подсъдими са с ефективни присъди от 2 до 3 г. и шест месеца затвор, като и с глоби от 6000 до 7000 лв.

Единствената жена в процеса - Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, беше осъдена на 2 г. и 6 месеца затвор - условно, с изпитателен срок от 4,5 г. и трябва да се среща с пробационен служител.

До процеса се стигна, след като през ноември 2014 г. при мащабна операция на ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянско село 14-те лица бяха задържани и обвинени в различните престъпления, извършени през 2013- 2014 г.

Започналият през февруари 2016 г. в окръжния съд на Пазарджик процес висеше на косъм, след като съдия Кристина Пунтева

три пъти връща обвинителния акт

на прокурор Недялка Попова заради допуснати процесуални нарушения. Според обвинението имамът Ахмед Муса Ахмед е проповядвал непрекъснато сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза. Проповедите си пазарджишкият имам разпространявал и чрез видеоклипове и по Интернет в социалните мрежи, които по този начин достигали до сподвижниците му в чужбина. В тях той

призовавал към война с друговерците и възхвалявал “Ислямска държава”

Според свидетели - явни и скрити, Ахмед Муса открито говорел, че ако се наложи, “братята” трябва да са готови да отидат в Сирия и да се бият на страната на ИДИЛ. Личният му профил в социалната мрежа изобилствал със снимки и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където позирал със знамето на ИДИЛ и правел характерния жест с вдигнат пръст, смятан за знак на ислямистите.

Освен това през различни периоди в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказвана помощ при преминаването на страната ни на път към Сирия. В хода на разследването са установени и контактите му с терористична групировка, базирана в Линц - Австрия, документирани от тамошните специални служби и прокуратура. Със средства, събирани сред мюсюлманите, са били направени фланелки, знамена, шапки и други агитационни материали с логото на терористичната групировка, които се раздавали и са били носени от вярващите в няколко области. Част от тези материали са открити при претърсванията в домовете на обвиняемите при операциите на ДАНС и прокуратурата.

Освен това Ахмед Муса възлага на обвиняемата Александрина Ангелова да направи превод на български на забранената в много мюсюлмански държави книга “Вероотстъпничество”. Над 1000 екземпляра от книгата са открити при обиск в дома на обвиняемия Стефан Александров, който живее в близост до джамията “Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от основните места за разпространението ѝ.

В хода на процеса прокуратурата защитаваше обвинителната си теза, че и останалите обвиняеми са пропагандирали видеоматериали, снимки, проповеди, шапки, знамена, фланелки идеите на радикалния ислям, верската омраза и са възхвалявали ислямската война и ИДИЛ.

Всичко това обаче беше атакувано от адвокатите на обвиняемите. В жалбите им до ВКС се посочва, че няма доказателства за проповядване на религиозна омраза, че муджахидинският жест с вдигнат показалец означава Единобожието, не е конкретизирано къде е направен този жест и срещу кои групи хора е насочен, за да всява омраза. Вещите с логото на “Ислямска държава” пък били купени от Турция за сватба - с търговска цел, а не за пропагандиране на война.

В жалбите си адвокатите атакуват директно и прокурора по делото Недялка Попова заради предубеденост и подчертават, че тя е отстранена от делото повече от година преди края на процеса. В тази връзка в решението си върховните магистрати подчертават:

“В касационните жалби се навеждат възражения за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до

ограничаване на правата на подсъдимите

Въпреки претенциите на сезиращите страни и за нарушение на материалния закон, и за несправедливост на наложените наказания, следва да бъдат обсъдени, на първо място, твърденията за допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като при подобна констатация би се обезпредметило произнасянето по останалите наведени от страните доводи.”

В решението на ВКС освен това се подчертава, че въззивният апелативен съд в Пловдив не е анализирал решението на Пазарджишкия съд и изцяло го е потвърдил, без да отговори на депозираните възражения на защитата. Не е оспорил и експертизи, изготвени от вещи лица, които не са притежавали съответния ценз за това. Подчертава се и предубедеността на прокурора Недялка Попова, която е изготвила обвинителния акт по делото.

В крайна сметка върховните магистрати констатират, че на практика актът на окръжния съд в Пазарджик страда от липса на мотиви - процесуално нарушение от категорията на съществените и абсолютно основание за неговата отмяна, което е следвало да бъде сторено от апелативния съд в Пловдив.

“Без коментар. Мога много да говоря, но не е редно,

защото вече не съм в системата”, заяви за “24 часа” бившата прокурорка Недялка Попова, която сега е пенсионерка и адвокат.

Адвокат Елвира Панкова: Правото на защита бе отнето на обвиняемите

- Адвокат Панкова, как ще коментирате решението на ВКС за връщане на делото в начална фаза?

- ВКС връща делото основно заради констатирани процесуални нарушения, за които пледирахме в рамките на целия процес.

- Как ще процедирате в един нов съдебен процес?

- Още на първото заседание ще поискаме връщане на делото в досъдебното производство и изготвяне на нов обвинителен акт. В досегашния обвинителен акт не са прецизирани обвиненията и е отнето правото на защита на обвиняемите. Затова ще поискаме ново досъдебно производство и нов обвинителен акт.

- Какво става с вашия подзащитен Ахмед Муса Ахмед?

- По мои сметки той ще изтърпи наказанието си по друго дело в затвора в Стара Загора през септември, защото работи. Ще поискаме предсрочно условно освобождаване, защото има добро поведение и е награждаван от управата на затвора.

Част от другите обвиняеми
Част от другите обвиняеми
Адвокат Елвира Панкова
Адвокат Елвира Панкова