Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районен съд – Кюстендил е разгледал от началото на годината 81 наказателни дела за незаконно преминаване през граница. Само за месец април, към момента тези дела са 44. За 2021 година, този тип дела са били 20.
Граждани на Ирак, Алжир, Либия, Кралство Мароко и др. признават вината си пред съда за престъпление по чл.279, ал.1 от НК. Основно в района на община Трекляно, те са направили опит да излязат през границите на страната, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Подсъдимите са без документи за самоличност, нямат местожителство на територията на България.
Съдът е одобрил внесените от Районна прокуратура - Кюстендил споразумения, постигнати със защитата на подсъдимите. 79 от чуждите граждани са получили условни наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 или 4 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години, както и наказание „глоба“ в размер на 100 лв. За един от подсъдимите това е било второ подобно престъпление, извършено в изпитателния срок на присъда от РС – Русе. Той ще изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца. На един от чуждите граждани е наложено наказание „обществено порицание“, тъй като е бил непълнолетен.
Определенията, с които съдът е одобрил споразуменията са окончателни.