Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Том Джоунс целува Ружа Игнатова през 2016 г., когато родената в България криптокралица беше на върха на славата си.
Том Джоунс целува Ружа Игнатова през 2016 г., когато родената в България криптокралица беше на върха на славата си.

Трима от схемата на криптокралицата са подсъдими в Билефелд заради измамени инвеститори, платили 320 милиона евро, тя изчезна през 2017 г.

Германските власти за втори път са обявили за издирване 41-годишната криптокралица Ружа Игнатова, съобщи МВР в понеделник. Едно от разследванията срещу нея е в Билефелд, където понци схемата ѝ “Уанкойн” е събирала пари от желаещи да инвестират във валутата ѝ. Ружа Игнатова изчезна безследно през 2017 г.. Тогава Германия отново я издирваше. Сега е второто искане за арестуването и екстрадицията ѝ заради европейска заповед от съда в Билефелд.

По делото срещу Ружа Игнатова в Германия вече са подсъдими трима души, свързани с компания, която е била партньор на “Уанкойн”. Семейство от Гревен, свързано с Ружа Игнатова, е обвинено за извършване на платежни услуги без лиценз, а адвокат от Мюнхен - за пране на пари.

Двойката е взела 320 млн. евро от германски инвеститори и е прехвърлила голяма част от парите в чуждестранни сметки на дружества от орбитата на Ружа Игнатова. В Германия са запорирани сметки и имоти, за да могат измамените да върнат част от парите си.

Ружа Игнатова се е освободила от българското си гражданство, съобщиха от МВР. Тя има германски паспорт

като майка си

Веска и баща си

Пламен, с които

е живяла там

От 2014 до 2017 г. Ружа Игнатова и партньорът й Себастиан Грийнууд създадоха “Уанкойн” с амбицията да изместят биткойн като криптовалута. Ружа обикаляше света и промотираше бъдещата революция. Бяха продадени обучителни пакети за милиарди, чрез които потребителите да забогатеят, когато криптовалутата стане конвертируема. Този момент така и не дойде. Разследвания срещу Ружа Игнатова за измама и пране на пари започнаха в Германия, САЩ, няколко държави от Азия и на други места по света, но не и в България. Тук тя имаше дружества, през които минаваха пари от продажбата на обучителни пакети, купи скъпи имоти в центъра на София и по морето, а докато схемата ѝ набираше скорост, се сля с хайлайфа, а на един от рождените си дни в Лондон дори плати хонорар на Том Джоунс, за да забавлява гостите ѝ. По разследването в САЩ е арестуван брат ѝ Константин, който

призна вината си

и уличи сестра

си, че е

ръководила

измамната

схема,

от която с над 400 милиона долара са ощетени и десетки хиляди зад Океана. Според него тя е напуснала България към Гърция, където е имала среща с руснаци.

На 15 август 2018 г., близо година след мистериозното изчезване на Ружа Игнатова, разследващи от България посетиха офисите на фирмите ѝ в София. ГДБОП, следователи и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура се включиха в международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в Билефелд. Тя беше пристигнала през октомври 2017 г. През това време Ружа Игнатова се освободи от имотите си в София, прехвърли ги на известен столичен финансист, сключи сделки и с фирми на две манекенки, близки до известни бизнесмени.

Разследване срещу Ружа Игнатова в България няма, но през 2018 г. са иззети сървърите на “Уанкойн” в София, които са използвани в международната схема за измами. Иззети са и веществени доказателства. Тогава става ясно, че фирмата майка на Ружа Игнатова е

регистрирана в

Дубай и действа

чрез стотици

свързани с него

дружества на

4 континента

Извършвали са разплащания с уанкойн както при биткойн, но в затворена мрежа. В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено от местните регулатори, защото според тях се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Дори има съмнения, че чрез схемата може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество “Уан пеймънтс Нетуърк” е изпълнявало функциите на търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в Дубай компания. Още тогава дейността на свързани с нея дружества се разследва в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.