Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Кръстин
Атанас Кръстин

Русия обяви изгонване на наши дипломати в отговор на 10-имата експулсирани от нейното посолство в София в края на март

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се е прибрал в Москва. Това стана ясно от официално съобщение на руските власти за експулсиране на няколко служители на българското посолство. Според него той лично се е явил в руското Външно министерство вчера, за да получи нота за обявяване на служители на посолството ни за персона нон-грата в отговор на решението на София от март да изгони 10 руски дипломати. Българските власти тогава обявиха, че

те се занимавали с шпионаж и хибридни атаки

Кръстин бе извикан в София “за неопределено време” в очакване руската страна да отвърне със същото и да прибере посланик Елеонора Митрофанова - ход, който в дипломацията се приема като последна крачка преди изгонване.

Посланикът ни кацна в София на 28 март с правителствения еърбъс, заедно с него пътуваха 64 българи - по същество хуманитарен полет, защото след спирането на гражданските въздушни връзки между двете държави тези семейства нямаше как да се приберат.

Посланик Кръстин ще бъде за неопределен срок в София за консултации, коментира тогава премиерът Кирил Петков и сам обяви, че се очаква властите в Москва като реципрочна стъпка да извикат посланик Митрофанова. Той определи поведението ѝ като недипломатическо, остро и грубо, а ден по-рано стана ясно, че на заседание на МС сред обсъжданите варианти бил България да я изгони.

Реакцията дойде, след като посланичката обяви, че българският народ не подкрепял действията и риториката на властите си по отношение на руската агресия в Украйна. Преди това нарече страната ни подлога, а на 3 март сравни Освобождението на България с войната на Путин срещу Украйна. Митрофанова обаче обясни, че

няма да бъде изтеглена

Очевидно, без това да се обявявя официално, Кръстин вече се е върнал в Москва. До тази вечер от МВнР не отговориха на позвъняването на “24 часа” с въпрос кога е отпътувал обратно за руската столица.

Засега не става ясно колко служители на посолството ни ще бъдат експулсирани в отговор на “немотивираното” - според съобщението на руската страна, изгонване на техни дипломати.

Преди Русия да отговори с този ход, у нас на 31 март бе разкрита шпионска група в ДАНС, работила за Москва. Според спецпрокуратурата първият секретар на руското посолство е работил със заподозрените в шпионаж агенти, които пък бяха разкрити от колегите си. Двамата високопостовени служители са първите действащи контраразузнавачи, заловени за шпионаж.

Премиерът Петков обяви, че има цяла“агентурна руска диаспора” в България, а разкритите шефове в ДАНС работили срещу разбирателството ни със Северна Македония в интерес на Москва - за да няма силни Балкани в ЕС.