Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е удачно сега да се сменя управителят на БНБ при толкова кризи Асен Василев

Не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Това заяви вицепремиерът и съпредседател на партия "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаване "Политически НЕкоректно" по БНР. 

Добре е да не се "разбутва" ръководството на Българската народна банка (БНБ), поне докато не се овладеят инфлационните процеси и не се намери обща кандидатура, смята вицепремиерът.

Той уточни, че това негово мнение е от позицията на финансов министър. Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на управител на БНБ, допълни Василев.

"Управителят на БНБ трябва да е с абсолютно безупречна репутация. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия авторитет", допълни министър Василев.

"Това не е просто една длъжност, това е центърът на финансовата стабилност на страната. Който е да стане гуверньор, трябва да има широка политическа подкрепа, да е експертен и да има авторитет, тъй като всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари.", каза вицепремиерът.

Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в парламента, допълни още министър Василев. В отговор на въпрос как ще работи занапред с Любомир Каримански, тъй като се съдят, министър Василев каза, че едното не пречи на другото.

Министърът на финансите посочи, че нямало връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

"Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане".

И допълни: "Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията".

Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата и това се вижда доста ясно, заяви Василев.

Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева:

"Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим".

По думите на вицепремиера Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините:

"В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово".

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, съобщи финансовият министър.

"В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени", каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. Що се отнася до фирмите:

"България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с "Лукойл". ... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете".

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи":

"За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори".

Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът:

"Няма как такава важна тема да мине през задната врата. ... Няма две външни политики", каза още Василев.