Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова.
Лена Бориславова.

- В МС има изключително раздвижване,постоянно ни пишат хора със сигнали, чуваме неща, на които трудно ще повярвате

- Няма търговия за постове в коалицията, а борбата за постове не трябва да е на всяка цена

- Първо трябваше да работим по 4 кризи, после да правим партия

Аз лично не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и такова празнуване, което се случи в нощта на ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Разочарованието дойде, защото явно няма пълният пакет от доказателства и желание от страна на прокуратурата да извърши всестранно разследване. Г-н Божков още не е разпитан". Това заяви началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова пред bTV.

На твърдението на водещата Мария Цънцърова, че еуфорията и буквата на закона нямат общо и арестът е незаконен според съда, Бориславова каза:. „Не съм доволна от начина, по който се стекоха нещата. Това, което трябва да знаем, е че МВР работи усилено, за да излязат наяве схемите и да се съберат доказателства. Но за да може МВР да си свърши работа, трябва тези усилия да са съвместно с прокуратурата. Над разследващия полицай бди един прокурор, бди главния прокурор. Защо мислите, че е необходимо такова ниво на контрол?“, попита Бориславова.

Тя свърза искането на прокуратурата да получи достъп до записите на камерите в МС за периода от 23 февруари до 23 март с това, че МС е станало точка за директен контакт с европрокуратурата.

„Не ни се предоставя информация за какво се изискват записите, но периодът е много голям, така че те са си оставили вратичка за различни хипотези. Но искането е непосредствено след като МС стана точка на контакт“, коментира Бориславова.

А МС станал точка заа контакт, защото от европрокуратурата казали, че до този момент е получавала само маловажни сигнали Шефката на кабинета е доволна, защото хората започват да имат повече доверие да сигнализират.

"При нас има изключително раздвижване. Постоянно ни пишат хора със сигнали. Чуваме неща, които е трудно да повярвате, че са се случвали. Необходимо е още малко оперативно време. Има лица, които искат да свидетелства, питат за статут на защитен свидетел“, обясни говорителят на кабинета.

За коалицията

Лена Бориславова коментира и проблемите в коалицията. Няма търговия за постове в коалицията, а борбата за постове не трябва да е на всяка цена, без зачитане на волята на коалиционните партньори. Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори не е начин да вървим напред, подчерта тя. Юристката се надява в един момент всички коалиционни партньори да си научат урока, че все пак се намират в четворна коалиция. На въпрос дали се радва, че Каримански не е избран, отговори: Не може да е доволна, след като управляващата коалиция не е успя да се обедини около една кандидатура.

Попитана как депутатът от ИТН става за шеф на бюджетната комисия или за пост в Световната комисия, тя обясни съществената разлика в отговорностите на постовете.

„Трябва да отбележим, че има съществена разлика между поста гуверньор на БНБ в сравнение с бюджетна комисия. Не искам да обиждам Каримански. От ПП сме много доволни от начина, по който води бюджетната комисия. Не бих си позволила да правя внушения, че би правил нещо„на тъмно“ в БНБ. Борбата за постове на всяка цена, без зачитане на волята на коалиционните партньори, не е начинът да вървим напред“, коментира още тя сагата около избор на шеф на Българската народна банка.
Каримански има пълното право да се допита до българската съдебна система. Няма да го приемаме лично. Вярваме, че в правова държава всеки трябва да използва законовите си възможности, за да защитава правата си, коментира решението на Каримански да съди вицепремиера Асен Василев.

За Македония

Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил Петков има готовност да даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС тогава, когато има резултати. Така Бориславова коментира разногласията между премиера и външния министър Теодора Генчовска, която в петък в Народното събрание обвини премиера, че води втора външна политика, в която огромна роля играе неговият външнополитически съветник.
„Разговорът с г-жа Генчовска е много ефективен, както и с всички министри. Заседанията на Министерски съвет протичат в много конструктивен дух“, каза шефката на кабинета на Кирил Петков и добави, че вчера в Битоля външният министър е заявил, че с премиера говорят в един глас.

За новата партия

Бориславова заяви, че "Продължаваме промяната" са решили да станат сега партия, защото е трябвало се справят 4 важни задачи през първите 100 дни на управлението им и чак сега останало време за партийно строителство
"За нас беше по-важно да решим като минимум 4 важни задачи за първите 100 дни: нов начин за справяне с ковид кризата, да приключим успешно с Плана за устойчивост, да направим първите крачки на съдебната реформа със закриването на специализираните съдилища, справянето с енергийната криза и подпомагането на бизнеса и гражданите", каза тя.

Бориславова заяви, че са се справили с ковид кризата, както и с енергийната криза. Според нея основното предизвикателство пред кабинета и ПП е комуникацията.

На въпрос къде вижда грешките в управлението отговори :"Едно от големите ни предизвикателства е комуникацията, за да обясним на хората как се извършва промяната. Имаме и предизвикателството да имаме по-добра комуникация между коалиционните партньори, да се научим да работим по-добре едни с други", каза тя. Не сме обсъждали явяване на следващия избори, защото това не е на дневен ред, заяви Бориславова.