Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатът на управител на БНБ Любомир Каримански. СНИМКИ: Николай Литов
Кандидатът на управител на БНБ Любомир Каримански. СНИМКИ: Николай Литов

От Виктория Бочевска

Преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната, да ми за обеца на ухото. Има нещо общо между работата на банките и политиката и това е доверието. То е много ценен капитал, не знам дали знаем този урок, съмнявам се. Струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка, обръщам се към колегите в средата (в пленарната зала там стоят депутатите от "Продължаваме промяната" - бел.ред.). Това заяви Любомир Каримански от парламентарната трибуна след като кандидатурата му за управител на БНБ беше отхвърлена. 

Той благодаря на всички, които са гласували за него и на всички онези, които не са.

"Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политическо решение при обмяната на постове в коалицията няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват. Благодаря ви и на вас. И в двата случая получих мъдър политически урок, той ще ми помогне, защото не контролът на парите на България, а знанието е незаменима ценност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано, но накрая знанието получих аз, не вие народните представители. Благодаря за този урок.", заяви Каримански.

И продължи: "Твърдеше се, че съм почтен и работлив почти една година от съвместното ни превиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през ръцете ми минаха бюджетите на България за около 60 млрд. лв., положих всички усилия и проявих една несправедливост към хората, опазващи културната памет на България, каквито са музейните работници, да бъде поне частично коригирана тази несправедливост.", каза още той.

"Устоях позицията си на свободен човек, който може да предложи и да отстоява позиция въпреки коалиционните си партньори. Оказа се, че съм със спорна репутация, но чак след това обаче. Интересен урок. Твърдеше се, че 60 млн. лв. от бюджета по грешка на финансовото министерство са отишли във фирми за които е заинтересована опозицията, днес разбрах, че това не е било грешка. Добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и на ДПС, когато останах сам в надпреварата, но никой не пресметна, че се разчита на тях още в момента, когато се издигна втори кандидат, иначе сметката не излиза.", обърна се към народните представители Каримански. 

Твърдеше се, че българските банкери не стават, до този избор колегите бяха спестили това свое мнение, просто не знаех, че това е така. Забележително беше, че нямаше помия към мен, докато само аз бях анонсиран кандидат. Не е ли странно, първите шепи кафява течност полетяха час-два след като станахме двама в надпреварата. Добър урок. Започна предлагане на постове-подкупи, за които така наречената репутация явно няма значение, не знаех, че Световната банка не държат на това, нямат етичен кодекс, абсолютна новина за мен. В работата на НС се намесиха премиер, вицепремиер и чиновници от висшата администрация и аз мислех, че те самите искаха това да остане в миналото, което те така критикуват, което и аз критикувах, но това бих го нарекал вече стар урок. Намеците и заплахите да се откажа, не бих искал да ги броя и коментирам, защото се оказаха част от пейзажа, а не персонален казус, това е рецидив и проблем за страната. Обръшам внимание на коалицията, че те не променят този рецидив., каза още той. 

Очаквайте подробности!