Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Дер Шпигел” разкри вътрешна кореспонденция, според която "светлосините" получават пари от фиктивни спонсори, за да заобиколят финансовите правила на УЕФА

За защитата на "Манчестър Сити" се грижат Рубен Диаш, Жоао Кансело, Джон Стоунс и Кайл Уокър и тя струва около 250 милиона евро. Тези четирима играчи са сред основните виновници "гражданите" да допуснат най-малко голове от началото на сезона във Висшата лига и да са на върха й след 31 изиграни мача. Това обаче е четворка, която малко други отбори в Европа могат да си позволят.

250 милиона

евро е прекалено

висока цена

за защитен вал. Но това далеч не е най-скъпата част от тима на "Сити" – и там, както в повечето звездни клубове, истински скъпите футболисти са в нападението. Ако сложим Кевин де Бройне, Рахим Стърлинг, Джак Грийлиш и още 5-6 имена в сметките, "светлосините" ще се окажат най-скъпият отбор в света. Според сайта за анализи CIES Football Observatory "гражданите" са броили 1,7 милиарда евро за трансфери през последните 10 години. Това, разбира се, не е новина – световната футболна общественост отдавна е наясно, че финансовите ресурси на собственика на отбора шейх Мансур са неограничени.

В крайна сметка през последните 15 години парите, налети в "Манчестър Сити", изглеждат една много добра инвестиция. Отборът стана шампион на Англия пет пъти и два пъти вдигна купата на страната. С тези постоянни успехи обаче тимът попадна под погледа на комисията на УЕФА, която следи за спазването на финансовия феърплей. Според правилата му "гражданите" нямат право да харчат много повече, отколкото изкарват.

Те могат да получават финансиране само от директни спонсорски сделки – т.е. приход, при който шейх Мансур вади от джоба си няколкостотин милиона евро за трансфери, не може да бъде признат като "честен" според правилата на УЕФА. Тъй като именно по подобен начин от "Сити" получаваха парите си, особено в началото, след като бяха закупени от шейха през 2018 г., от Европейската футболна централа прецениха, че те не са спазили това изискване, и ги извадиха от евротурнирите за период от 2 години. Последва жалба пред Спортния арбитражен съд в Лозана, подкрепена с аргументите на армия от отлично платени и много компетентни адвокати. Те успяха въпреки почти неопровержимите доказателства за нарушения да убедят съда, че "светлосините" от Манчестър се финансират според правилата. И затова могат в сряда вечерта да играят мач в Шампионската лига срещу "Атлетико" (Мадрид).

В делото в съда в Лозана един от основните материали срещу английския клуб бе разследване на "Дер Шпигел". Именно по техни материали УЕФА взе първоначалното си решение да ги извади от евротурнирите. Разбира се, германското издание остро протестира, когато трудът на екипа не бе зачетен от съда в Лозана. Затова и не е изненада, че журналистите продължават да разнищват темата. Преди няколко дни те публикуваха материал, с който да докажат, че правата на "гражданите" да играят в евротурнирите не са възстановени правилно. В статията бе публикувана кореспонденция, в която в прав текст се заявява, че парите за "Сити" идват от правителството на Обединените арабски емирства. Тези обвинения до голяма степен повтарят старите твърдения на "Дер Шпигел", но сега към тях са приложени редица

нови доказателства

Според тях финансирането на "Манчестър Сити" само фиктивно минава през официалния им спонсор - авиокомпанията "Етихад". Превозвачът, както и други местни спонсори получават парите, с които финансират "гражданите", от различни фирми в Абу Даби, които от своя страна са или собственост на шейх Мансур, или ги взимат директно от него. Тук е важен контекстът. Ако информацията е вярна, това означава, че представител на управлението на ОАЕ директно осигурява мегафинансирането за английския футболен отбор.

Според правилата на УЕФА това не може да се признае като валиден приход при формирането на отчета за финансовия феърплей. Очакването на футболната централа е авиокомпанията да спонсорира "гражданите" единствено от собствените си финанси, а не чрез индиректни преводи от джоба на шейх Мансур.

Друг фокус на разследването на "Дер Шпигел" разглежда начина, по който от "Манчестър Сити" привличат юноши. Според обвиненията английският отбор е предлагал директно пари на малолетните футболисти, което е в тотално нарушение на правилата на УЕФА. Цитира се опит за

осигуряването

на подписа

на 14-годишния тогава Джейдон Санчо. Освен опити за "подкуп" на млади играчи "гражданите" директно са предлагали трансферни суми. По този начин е привлечен Брахим Диаз, който понастоящем играе за "Милан". Според изтеклите мейли тази схема датира от 2013 г. Тогава също 14-годишният Диаз преминава от школата на "Малага" в школата на "Манчестър Сити". Документите от този период доказват плащане от английския към испанския клуб. То, разбира се, не е извършено директно. Компанията "Абу Даби Юнайтед Груп", която по онова време е собственост на шейх Мансур, превежда 360 000 евро на компания посредник в Барселона. Фирмата под определен претекст препраща същата сума към "Малага". Тези финансови операции трудно може да бъдат обяснени по друг начин освен с това, че "Сити" прави входящ трансфер на футболист дете.

Третото обвинение на германското издание е, че английският отбор използва елементарна схема за фиктивно намаляване на заплатата на бившия им треньор Роберто Манчини, която звучи като извадена от нашите футболни ширини. Схемата е следната - Манчини сключва консултантски договор с намиращия се в Абу Даби отбор "Ал Джазира", който, разбира се, е собственост на шейх Мансур. Между 2009 и 2013 г. италианският специалист работи за "Манчестър Сити", но получава на хартия част от заплатата си от друг тим. Така се намаляват разходите, които "гражданите" правят за издръжката на отбора си, и им се подобряват показателите по отношение на финансовия феърплей.

Представители на "Манчестър Сити" отказват да коментират

трите обвинения

пред "Дер Шпигел". Вече почти седмица няма позиция и от Висшата лига. Английските футболни власти трудно могат да обяснят наплива от съмнителни инвестиции в отбори от Острова. Неслучайно сделката за продажбата на "Нюкасъл" на саудитски принц бе одобрена.

Според някои става модерно сред авторитарните режими из целия свят да лъскат имиджа си с големи харчове в популярния спорт в Обединеното кралство. От над десет години Обединените арабски емирства и техният представител шейх Мансур ползват успешно името на "Манчестър Сити" - вероятно с подобна цел. В Англия, изглежда, с прекалена охота приемат подобни инвестиции. Поне докато парите не се окажат прекалено неудобни, както стана с "Челси" и набързо изгонения оттам руски олигарх Роман Абрамович.