Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следете кръвното, холестерола, теглото и менюто си

През последните 100 години смъртността от сърдечносъдови заболявания се е увеличила с 40%. Сърдечните удари и инсулти са спешни медицински случаи. Възможно е те да имат известни прилики, както и да са свързани, но всъщност са много различни медицински състояния. Колкото по-рано човек разпознае инфаркта или инсулта, толкова по-големи са шансовете за оцеляване и пълно възстановяване. Важно е да се знаят и разпознават признаците и симптомите на всяко състояние, за да се осигури незабавна медицинска помощ.

Какво е

сърдечен удар?

Сърдечен удар или инфаркт на миокарда възниква, когато проблем в тялото намалява или блокира притока на кръв към коронарната артерия. Това може да спре притока на кръв към сърцето, тъй като коронарните артерии са тези, които снабдяват сърдечния мускул с кръв. Те могат да станат по-тесни, ако се натрупат вещества като мазнини и холестерол по стените им и образуват атеросклеротични плаки.

Този процес обикновено трае в продължение на няколко години. Ако плаката се откъсне в сърдечна артерия, тя може да запуши по-малък съд и така да попречи на кръвта да достигне до определена част от сърцето (исхемия). Ако това се случи, тази част от него не получава достатъчно кислород и започва да умира, ако запушването не се отстрани възможно най-скоро.

Ако части от сърдечния мускул са увредени или загинат поради липса на кислород и хранителни вещества, се получава сърдечен удар.

Какво е инсулт?

Инсулт се получава, когато недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка не позволява на мозъчната тъкан да получава кислород и основни хранителни вещества.

Това може да се случи, когато кръвоносен съд, който пренася кислород и хранителни вещества до мозъка, се спука или бъде блокиран от съсирек. Всички мозъчни клетки, които не получават кислород, започват да умират. Това може да се случи в рамките на минути.

Понякога човек има временни съсиреци, които е възможно да доведат до исхемична атака или миниинсулт.

Мозъчната аневризма представлява балонообразно разширение на мозъчен съд, което понякога руптурира (разкъсва се), като причинява мозъчен инсулт или фатален изход. Разкъсването на мозъчна аневризма съставлява до 7% от мозъчния инсулт и засяга около 6-12 на 100 000 души годишно, най-често на възраст между 40 и 60 години. В резултат на руптурата на мозъчна аневризма възниква различен по тежест субарахноиден кръвоизлив (между меката и твърдата мозъчна обвивка). Приблизително 46% от болните завършват с летален изход, независимо от проведеното лечение. Симптомите при инсулт и аневризма може да са сходни, но може да изискват различно лечение.

Какви

са разликите

между инфаркт и инсулт

Възможно е сърдечен удар и инсулт да имат подобни симптоми, но има и някои съществени разлики между тях. Важно е да се знае, че и в двата случая е необходимо спешно лечение.

Симптоми на сърдечен удар:

- болка или дискомфорт в гърдите;

- дискомфорт в горната част на тялото;

- болка, която се излъчва надолу по лявата ръка;

- накъсано дишане;

- поява на студена пот;

- умора;

- гадене;

- световъртеж.

Симптомите могат да се различават при различните хора. Възможно е при някои пациенти да няма типичните симптоми и те да преживеят „тих сърдечен удар“.

Не всички сърдечни пристъпи са свързани с болка в гърдите, дори ако е налице дискомфорт. Може да има усещане за натиск върху гърдите.

Симптоми

на инсулт

Симптомите на инсулт зависят от частта на мозъка, където настъпва увреждането. То може да засегне редица функции, включително паметта, речта и мускулния контрол.

Честите симптоми включват:

- внезапно изтръпване или слабост на лицето, ръката или крака, обикновено от едната страна на тялото;

- объркване или затруднено говорене или разбиране на речта;

- внезапно затруднено ходене, замаяност или загуба на равновесие и координация;

- проблеми със зрението на едното или двете очи;

- внезапно силно главоболие, което може да включва също повръщане, замаяност или промяна в съзнанието.

Внимавайте какво слагате в чинията си

Една от основните причини за сърдечен удар са високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Ако холестеролът остане над нормата след сърдечен удар, рискът от повторни сърдечни удари остава. Само рязкото ограничаване на храните, богати на холестерол и мазнини от животински произход (в идеалния случай отказ от тях), го сваля. Откажете се от маслото, свинската мас, майонезата, тлъстите меса, млякото, заквасената сметана, сиренето. Ориентирайте се към храни, които съдържат малко или никакъв холестерол. Препоръчва се увеличаване на консумацията на зеленчуци и плодове. Може да се хапва постно месо, пилешко, немазна риба и морски дарове. Ограничете солта до минимум или използвайте сол с повече калий. Това ще помогне за контролиране на нормалните нива на кръвното налягане и ще ограничи сърдечната недостатъчност. Струва си да опитате да спазвате този режим и бързо ще установите, че тялото лесно свиква с тази лека, здравословна и вкусна храна.

Следете

кръвното

Нормалното артериално налягане е най-важният индикатор за добра сърдечна функция. Ако то е повишено, сърцето по-трудно се справя със стреса. А след инфаркт – в пъти по-трудно. Измервайте кръвното налягане веднъж или два пъти на ден, за предпочитане по едно и също време. Независимо от възрастта, стойностите на кръвното не бива да надвишават 140/90 mm Hg. По- ниските стойности на налягането не са страшни, ако това не предизвиква внезапна слабост и замайване.

На какво друго да обърнете внимание

Освен артериалното налягане, периодично следете честотата на пулса. В покой ще е около 50-60 удара в минута. Грижете се и за теглото си. Опитайте се да отслабнете, ако е над нормата. Най-малко 2 пъти годишно правете изследвания за холестерол и триглицериди (нормалните нива на холестерол не бива да са над 5 mmol/l, или 200 mg/dl).