Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белезници
Белезници

В пореден епизод от войната между институциите и на фона на днешните горещи дебати на второ четене за закриването на спецпрокуратурата в парламентарната правна комисия (с участието и на главния прокурор), МВР публикува списък с 15 досъдебни производства, по които ГДБОП била готова да задържи извършителите, но Специализираната прокуратурата не е издала санкция.

3 от тях са за корупция, има и срещу лихвали, сводници и за източване на ДДС.

Преди няколко месеца главният секретар на МВР подаде сигнал в Инспектората на ВСС за 25 дела, по които няма реализации заради държавните обвинители.  Прокуратурата досега не е отговорила на твърденията на МВР, че бави разследванията.

"Провеждат се множество срещи между разследващите екипи на ГДБОП и наблюдаващите прокурори по съответните дела. След като екипите изпълнят указанията на наблюдаващите прокурори, служителите уговарят дата или срок, в който да се пристъпи към задържане на участниците в организираната престъпна група. Предприемат се необходимите действия, обезпечават се лица и адреси, подготвят се необходимите планове и заповеди. Оказват съдействие на прокурорите за внасянето на исканията за определения за адресите и лицата по досъдебните производства. Наблюдава се тенденция след извършването на тези действия, въпреки създадената цялостна организация и съгласувана дата за провеждане на специализирана полицейска операция, наблюдаващите прокурори да отменят реализацията", пишат от МВР. 

От прокуратурата посочвали висока натовареност на наблюдаващите прокурори, допълнително прецизиране на адресите и лицата, устни разпореждания на ръководителя на Специализирана прокуратура.

Първото разследване е за корупция. То е от 2019 г. От МВР са категорични, че е имало работна среща с планирани арести за 27 март 2020 г. Акцията не е проведена. Отменена е заради епидемична обстановка в страната. На 17 февруари 2020 г. в ГДБОП е постъпило постановление от наблюдаващия прокурор за извършване на действия по разследването съвместно със служители на "Вътрешна сигурност в МВР" и КПКОНПИ. След това няма провеждани съвместни действия между служителите на ГДБОП, "Вътрешна сигурност" и КПКОНПИ. През декември 2020 г., по инициатива на ГДБОП е проведена нова работна среща с наблюдаващия прокурор, на която той е изискал да му бъде изготвена нова обобщена справка по случая. Справката е изпратена на 15 януари 2021 г. Оттогава нямало работни срещи по случая. 

Второто е за данъчни престъпления.  На работна среща е планирана реализация за 18.05.2021 г. Получени са определения за действия по разследването, разрешени от СНС. При подготовка на реализацията и при изготвянето на съвместен план със СП, на 14.05.2021 г. е получено разпореждане от ръководството на ГДБОП за отмяна на реализацията, по указания от СП.

Третото дело е за фалшвиви пари. През юли 2020 г. е проведена работна среща от екипа, на която е планирано провеждането на действия по разследването. До момента не е проведена нова работна среща на екипа, работещ по случая. Наблюдаващият прокурор иска писмен доклад без да му се докладва досъдебното производство /ДП/, не дава указания.

Четвъртото е от 2019 г. и е за данъчни престъпления. Работата по случая е започнала въз основа на придобита оперативно значима информация за организирана схема за извършване на престъпления против данъчната и осигурителната система – измама с ДДС чрез деклариране на привидни вътрешнообщностни доставки /ВОД/ към европейски контрагенти с профил на „липсващ търговец“ и собственици български физически лица. В схемата за измама с ДДС участват група регистрирани по реда на ЗДДС български търговски дружества. С писмена справка информацията е докладвана в СП в края на 2019 г.. Последната среща с наблюдаващия прокурор е през месец март 2021 г. През май 2021 г. по делото е извършен анализ от служител на ГДБОП, който е изпратен на вниманието на следовател.

Петото дело е срещу банда от Перник. В СБОП Перник е получена информация, че от 2014 г. до момента членовете на ОПГ регистрират фирми с фиктивна дейност от типа „липсващ търговец” с цел извършване на дейност против осигурителната система на страната, които в последствие са прехвърлени на лица с нисък социален и образователен статус. От СП е планирана реализация на 23.03.2020 г., която е отложена (първоначално за 17.06.2020 г.). Изготвени са заповед и план за реализация. В хода на разследването по ДП са провеждани срещи с наблюдаващия прокурор, последната - през юни 2021 г., като по субективни причини е уговорено пристъпване към реализация през септември 2021 г. Наблюдаващият прокурор отказва провеждане на акция.

Шестото досъдебно производство е срещу сводници. В изпълнение на приетите решения от проведена координационна среща на 14.02.2020 г., от наблюдаващия прокурор е изготвена Европейска заповед за разследване (ЕЗР). Предстои делото да бъде изпратено по компетентност на Варненската окръжна прокуратура за продължаване на разследването.

Седмото дело е срещу банда за производство и разпространение на марихуана на територията на област Варна. За всички извършени оперативно-издирвателни действия /ОИД/ и действия по разследването е уведомен наблюдаващият прокурор. На 02.06.2021 г. е проведена работна среща от разследващия екип и наблюдаващия прокурор по ДП, на която са получени устни указания. Изпратен е писмен доклад по чл. 203 от НПК, без да се изисква самото дело от наблюдаващия прокурор. Дадени са указания, които ако бъдат проведени, биха довели до разконспириране на дейността на лицата от ОПГ. Към настоящия момент има отказ от страна на СП да се провежда акция по делото.

Осмото дело е срещу варненска банда, Има възможност за извършване на действия по разследване с оглед събиране на доказателства и привличане на обвиняеми лица за участие в ОПГ. През октомври 2021 г. е изпратено към ОП – Варна.

Деветото дело е за фалшиви документи. Образувано е във връзка с получена информация за длъжностни лица в общинската администрация, извършващи действия по манипулиране на данни с цел намаляване на данъчни задължения и местни такси. Повече от една година няма произнасяне от страна на наблюдаващия прокурор.

Неизгодна сделка и безспопанственост е 10-ото дело. Установени щети в особено големи размери, нанесени на общината.

Престъпна банда, занимавала се с изнудване, е разследвана по 11-ото дело. То е докладвано по чл. 203 от НПК. Към настоящия момент делото е на производство при РП. Има отказ от страна СП да се провежда акция по делото.

И 12-ият процес е срещу група, занимавала се с изнудване. Той се води срещу ОПГ, извършваща мащабна престъпна дейност на територията на цялата страна, свързана с принудителни действия при събиране на просрочени парични вноски по отпуснати парични кредити. По случая са запознати и е проведена работна среща с отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП, на която е уточнено работата по случая да продължи в ГДБОП, като образуваното дело на СБОП-Велико Търново ще бъде обединено с делона ГДБОП, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 1 от НК. Събраните към момента данни по ДП са достатъчни за пристъпване към реализация и извършване на други ПСД. През месец декември 2021 г. е изпратено на доклад по чл. 203 от НПК до прокуратурата.

По 13-ото дело се разследва банда, занимавала се с трафик на хора с цел просия. За извършеното до момента е уведомен наблюдаващият прокурор и е взето решение за пристъпване към реализация, без да е уточнена конкретна дата.

Иманяри са разслдвани по 14-ото дело. На 01.03.2021 г. делото е изпратено на доклад в СП с искания по чл. 161 от НПК. Исканията не са внесени от СП в Специализирания съд и има отказ от страна на СП за провеждане на акция. На 03.03.2021 г. ДП е изпратено на наблюдаващия го прокурор, ведно с изготвено предложение за провеждане на реализация. На 14.07.2021 г. Делото е върнато в СБОП Пловдив-град с дадени указания, постановени от наблюдаващия прокурор за изготвяне на писмен доклад с изложени аргументирани предложения за предстоящи действия по разследването и периоди на извършването им с оглед планиране на работна среща във връзка с хода на разследването. Към настоящия момент по делото има назначен нов прокурор, която е изискала делото за запознаване.

Последното е срещу група, разпространявала акцизни стоки. На 09.06.2021 г. са направени определени искания спрямо четири лица от служителите на СБОП-Пловдив, но до момента няма отговор от наблюдаващия прокурор. По указания се изпълняват други действия по разследването. До момента има отказ от страна на СП за провеждане на акция.