Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът доц. Огнян Минчев СНИМКА: Архив
Политологът доц. Огнян Минчев СНИМКА: Архив

Какъв ще е следвоенният световен ред? “24 часа” търси позициите на експертите в поредица. Днес четете анализа на политолога Огнян Минчев.

Общата тенденция към нарастване на относителното значение на Азия в икономиката, а оттам - и в глобалната политика, е по-дългосрочна и от по-висок порядък в сравнение с войната на Русия в Украйна.

Развитието на Китай през последните десетилетия, както и на много други страни в Азия, в това число и на другия голям гигант - Индия, на практика ориентира политиката на САЩ към възприемане на Китай като основен приоритет в Азия и на второ място - Индия.

Друг е въпросът, че трансатлантическите отношения остават важни и с ключово значение не само за Европа, но за интересите и на самите САЩ. Да не забравяме, че значителна част от основните оръжия на САЩ са разположени в Европа.

Поведението на Русия, включително с агресията срещу Украйна, показва, че тя продължава да бъде сериозно предизвикателство пред европейската сигурност. Въпреки че наблюдаваме това

преместване на

приоритетите на Вашингтон

от Атлантика към Тихия

и Индийския океан, Европа и трансатлантическите отношения остават много сериозен приоритет за САЩ.

И колкото и да говорим за разместване на относителния дял на европейския континент спрямо азиатския като приоритет, мисля, че Европа и трансатлантическите отношения остават сериозно във фокуса на американската политика.

Друг е въпросът, че САЩ, включително и поради частичната си преориентация към Азия, са все по-малко готови безусловно да предоставят ядрен чадър и като цяло система на сигурност за Европа. Това изисква Европа да се мобилизира и да дава адекватен принос в осъществяване на системата на сигурност в трансатлантическите отношения.

Все още е рано да правим категорични прогнози кога и по какъв начин ще приключи войната в Украйна. Очевидно и към днешния ден е, че в резултат от тази война

ще нарасне общото

стратегическо значение на

Централна и Източна Европа,

на източния фланг на северноатлантическия съюз като цяло. Страни като Полша, Румъния и самата Украйна ще бъдат зона с нарастващо геополитическо и геостратегическо значение за отбраната на трансатлантическата общност.

Ако допуснем, че досегашният неуспех на режима на Кремъл във войната ще отслаби позициите на Русия, което вече се случва, от това ще се възползват и страни като Турция.

Те ще се опитат да проектират по-голяма, по-значима сила и стратегическо

влияние в Черноморския

регион, Кавказ и на Балканите

Колкото до Китай, той вече се възползва от войната по различни начини. Подкрепяйки умерено агресора Кремъл в тази война, Китай същевременно се опитва да оказва натиск върху Москва за по-евтини цени на енергоносителите, които внася. Вероятно ще се опита да постигне определени стратегически предимства в резултат от многообразните предизвикателства.