Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев използва присъствието на журналисти, за да критикува правителството, да отправи резки предупреждения и да заплаши с криза. 

Репортерите бяха дошли за началото на неговата инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ в Учебно-опитното горско стопанство „Петрохан” в село Бързия. Изглежда обаче някои бяха предупредени, че ще има политически изказвания, защото телевизиите бяха в готовност за преки включвания. 

Изказванията на държавния глава бяха предадени на живо, но от тях така и не се разбра колко важно е българите да засадят дърво. По някои от телевизиите инициативата въобще не беше спомената.

По отношение на Република Северна Македония очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС, каза държавният глава. 

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси

ще предизвика политическа криза

у нас, предупреди Радев. 

"Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността, може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония", каза президентът. 

Намек имаше и за поведението на премиера към Митрофанова.

Държавният глава коментира дипломатическите скандали с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

"Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план? Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия", допълни президентът. 

Държавният глава отсече, че няма да освободи шефа на НСО.

Радев заяви, че съгласно закона за Националната служба за охрана инициативата за назначаване и освобождаване принадлежи на президента, а не на правителството.

Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било. Изобщо,

отправеното към мен искане и мотивите му са повърхностни и несъстоятелни,

каза Радев във връзка с искането на Министерският съвет началникът на службата да бъде освободен.

Според президента мотивите за оставката на началника на НСО „по-скоро навяват внушения“.

Той добави, че опитите да бъдат политизирани службите не е в интерес на сигурността.

Въпреки това президентът описа отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни.

Радев не се ангажира с мнение само по скандала около двамата кандидати за управител на БНБ.

"Очаквам решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата система. Но, очевидно, колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава", отвърна той на журналистически въпрос.