Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев. Кадър БНТ
Томислав Дончев. Кадър БНТ

"Ние не трябва да искаме от македонците да станат българи, трябва да искаме да станат европейци. Тази реплика на вашия колега Бойко Василев много ми харесва. Има път, който трябва да бъде извървян, надявам се и с политически консенсус да отворим вратите на Северна Македония за влизане в ЕС". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Относно това, че ГЕРБ днес е "изживял шок" и настоява за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, Дончев каза: "Г-н министър-председателя днес не отговори на нито един от въпросите, свързани с известният скандал с компанията, която е подписано, за сметка на това освети операция на военното разузнаване, свързана със спасяването на българските моряци. Аз съм служил година и половина, за първи път чувам операция на военното разузнаване да се анонсира за първи път по телевизията", каза Дончев. Но повод за шокове имало много. "Предаването е кратко да опишем всички тях", обясни Дончев. "Най-малко искаме свикване на съвет за това осветяване. Дълъг е списъкът от теми. Самият факт, че тече война е добър повод за свикване на такъв съвет. Анализ на нулата е нищо, това е свършило правителството", каза оценката си за малко повече от 100-те дни на правителството на Кирил Петков.

Относно Плана за устойчивост и развитие Томислав Дончев каза: "Планът е редакция на моя план, който подготвях допреди една година. Примерно 80% е същия с добавени няколко спорни проекта, включително този за батерии, той е спорен, защото всички експерти казаха, че е нова, авангардна технология, но едва ли ако се построи България трябва да стане държавата с голямата мощност от батерии в света, по-голяма от САЩ. Ако бях по-невъзпитан щях да кажа, че този проект е лобистки, корупционен, но не съм казал такова нещо, казах, че проектът е спорен. 370 страници като говорим за плана, имахме коментари преди ден за спорни промени в сектор "Енергетика", но дори повърхностния прочит показват, че парите за бизнеса са с поне 230 млн. по-малко от първоначално заложената наша версия. Не знам, понеже няма реакция, може би всички организации в бизнеса са били консултирани с това намаляване на средствата. Имам силни подозрения от безвъзмездна помощ, от грантове, са се превърнали във финансови инструменти, т.е. кредити", каза Дончев. 

Относно изпълнението на плана, въпросите тепърва щели да излизат, според Дончев. "Много притеснителни неща има. Да започнем от това, че за да не загубим пари по плана ние от тази година трябва да договаряме по 1 млрд на месец, за да не загубим средствата, което аз дълбоко се съмнявам да се случи, ако се провеждат честни и прозрачни без никаква корупция обществени поръчки. Другото притеснително е поетият ангажимент в сферата на енергетиката", каза още Дончев.