Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън Снимка: Ройтерс
Джо Байдън Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини днес Русия, че е извършила "ужасно зверство" в Краматорск, след като при обстрел на гарата на източния украински град загинаха най-малко 50 души, включително 5 деца, предаде Франс прес.

"Нападението на украинска гара е ново ужасно зверство, извършено от Русия, с нанасяне на удари по мирни граждани, които опитваха да се евакуират и да отидат на сигурно място", заяви президентът на САЩ в Туитър.

Журналисти на АФП в града са преброили най-малко 30 тела пред гарата, поставени в чували за трупове или покрити с брезент.

Украинският президент Володимир Зеленски порица "безграничното зло", извършено от Русия и "безчовечните" методи.

Москва отрича да е отговорна за този обстрел, като твърди, че не разполага с вида ракета, която се смята, че е била използвана. Русия определя случилото се като украинска "провокация".

Краматорск е в намираща се под украински контрол част на Донбас. Останалата част от региона от 2014 г. е под контрола на проруски сепаратисти и Москва превърна завоюването му в приоритетна цел, след като изтегли войските си от районите на Киев и Северна Украйна.

В новата фаза на конфликта Киев разполага със система за противовъздушна отбрана С-300, доставена от словашкото правителство, на което Байдън благодари днес в изявление.

Дарението стана възможно, след като НАТО изпрати в Словакия четири батареи за противоракетна отбрана "Пейтриът".

"В момент, когато руските сили се позиционират за следващата фаза на тази война, инструктирах моята администрация да продължи да не пести усилия за идентифициране и снабдяване на украинската армия с модерните оръжия, от които се нуждае, за да защити страната си", добави президентът на САЩ.