Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравната каса вече не плаща ковид пътеки.
Здравната каса вече не плаща ковид пътеки.

 Здравната каса спря да плаща на болниците за коронавирус и там ще лекуват по по-евтини пътеки като обичайните пневмонии

За приетите заразени в здравни заведения след

1 април вече не се предвиждат средства като при заразата

Въпреки че COVID-19 още не си е отишъл, парите за лечението на коронавирусната инфекция спряха.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април здравната каса престана да плаща на болниците за коронавирус.

Първоначално не бяха дадени обяснения как ще се покриват разходите за лечение на пациенти с COVID. Същевременно от 1 април затвориха врати и специализираните ковид зони към ДКЦ-тата, които поемаха извънболничното лечение на пациентите с инфекцията. А касата спря и парите за PCR тестове на здравни заведения, които нямат сключен договор по пакет “Вирусология” и “Клинична лаборатория и микробиология”.

Няма проблем болниците да приемат и лекуват пациенти с COVID, отговориха от здравната каса на запитване на “24 часа”.

Пациентите ще лежат, но не по пътека за COVID,

а по други Вариантът за лечение е по пътека за бронхопневмонии, дадоха пример от касата.

“Тези болници, които имат пулмологични отделения, нямат проблем да лекуват пациентите. Съвсем спокойно може да се приемат във вътрешни отделения, стига да осигурят възможност пациентът да бъде напълно изолиран от останалите и да се спазват всички мерки”, обясниха от НЗОК.

Промяната според указанията, изпратени от здравната каса към районните каси, засяга най-вече болниците без инфекциозни сектори, тъй като те няма да могат да лекуват пациенти с коронавирус. Това означава, че болните ще се лекуват като заразените от грип или други инфекции, при които обаче клиничните пътеки са по-евтини.

“Лечебните заведения за болнична помощ могат да приемат и настаняват болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, гласи съобщението на здравната каса до РЗОК.

Досега обаче лечебните заведения без инфекциозни отделения също лекуваха COVID пациенти. Те получаваха

заплащане по специални клинични пътеки, които се прекратяват

с отпадането на извънредната обстановка. С писмо болниците са информирани, че за тези, които вече са приети, лечението ще се заплати, но за дошлите след 1 април - не. Това е причината лекари и директори да се опасяват, че финансовото състояние на заведенията ще се влоши.

Пред тях стои проблемът дали да лекуват пациентите за тяхна сметка, или да ги връщат.

“Ако дойде свръхнатоварване на бюджета ни, тогава ще връщаме”, каза проф. Петър Петров, директор на пловдивската многопрофилна болница “Св. Мина” пред Нова тв. По думите му остава в сила изискването на Регионалната здравна инспекция да поддържат 10 ковид легла. Това е абсурдно, при положение че здравната каса отменя заплащането, заяви Петров.

В Бургас вече всички пациенти с COVID се приемат само в две лечебни заведения

- в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, и в Белодробната болница. Вариант е заразените да лежат и в инфекциозните отделения в Айтос и Поморие.

Ние продължаваме да работим по клинична пътека 104 за вирусни заболявания, каза директорът на УМБАЛ-Бургас, д-р Бойко Миразчийски. Болницата бе първата, която пое такива болни в началото на пандемията. Има разписан алгоритъм на действие, спуснат ни от Регионалната здравна инспекция.

“Ако при нас дойде пациент само с COVID, трябва да го препратим към болниците, в които лекуват това заболяване”, обяснява управителят на УМБАЛ “Дева Мария” д-р Христо Якимов. Ситуацията е по-различна обаче, ако пристигне родилка с вируса или с инфаркт. Тогава медиците са длъжни да ги приемат за раждане или за лечение на основното заболяване. По тази причина във всяко отделение трябва да има стая изолатор за пациенти с коронавирус и те да се лекуват, като се спазват противоепидемичните мерки, обясни Якимов.

В същото време личните лекари окончателно остават без право да издават направления за PCR тестове

Досега пациентите можеха да получат безплатно направление, но вече е спряна системата за електронни направления, която по спешност беше пусната в края на 2020 г. заради пандемията.

От началото на април общопрактикуващите лекари може само да насочват пациента към лекари специалисти, които, ако решат, да издадат документа.Такива специалисти са пулмолози и педиатри например.

“Проблем е. Надявам се да се прояви разум, ако ситуацията се усложни, пак да даваме такива направления”, коментира зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. Според него хората ще спрат да се тестват както преди, а това ще доведе до неяснота как се развива вирусът.

 

Д-р Цветелеина Спиридонова
Д-р Цветелеина Спиридонова
Д-р Цветелина Спиридонова, д.м., изпълнителен директор на МБАЛ “Хигия” - Пазарджик:

Добре е да се въведе коефициент, който частично да покрие разходите

Указанията на НЗОК са логични дотолкова доколкото пандемията придобива ендемичен характер.

COVID-19 вероятно ще придобие крива на заболеваемостта със сезонен характер, подобно на грипа, в случай че все пак повишим нивото на ваксинация в държавата. В този ред на мисли клинична пътека 104, която обхваща лечението на COVID пациенти, е логично да остане като действаща в инфекциозните отделения. Остава въпросът как ще бъдат лекувани пациентите с диагностициран COVID като придружаващо заболяване, когато са хоспитализирани в други отделения - хирургия, кардиология, педиатрия, вътрешни болести.

Разбира се, ние лекуваме и други придружаващи заболявания не само по основната клинична пътека, което лечение традиционно здравната каса не заплаща, но COVID като придружаващо заболяване е по-специфичен.

Ресурсът при тези пациенти трудно може да бъде компенсиран за сметка на болничното заведение, което ще получи заплащане само по основната клинична пътека. За да сме конкретни, говорим за това, че тези пациенти трябва да бъдат изолирани, персоналът, който ги обслужва, е със специфично облекло, нерядко изискват дихателна реанимация със специфична апаратура и много висока кислородна консумация. Обслужването на тези пациенти винаги е свързаното с по-висок брой персонал и извънредното му натоварване.

Вероятно е добре да се обмисли един COVID коефициент, който поне частично да покрие тези разходи от страна на НЗОК за пациенти с придружаващо заболяване COVID-19.

РАДКА АРГИРОВА
РАДКА АРГИРОВА
Чакаме 8 лекарства срещу коронавируса, някои го прекъсват до 72-ия час

За да са ефективни обаче, е нужно навременно тестване

8 лекарства срещу COVID се очаква да пристигнат у нас, като едното ще е за профилактика, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Европейската агенция по лекарствата е приключила оценката им, но клиничните изпитвания са преминали преди омикрон вълната. Това е причината те още да не са доставени, тъй като анализът доколко лекарствата са съотносими с омикрон не е готов.

Едното лекарство ще се прилага като две мускулни инжекции,

а клиничното му изпитване включва около 5000 участници, които не са боледували и не са били ваксинирани. По думите му засега не е ясно какви ще са количествата. Кирилов обясни пред “България он ер”, че откакто ремдесевир се доставя у нас през 2020 г., не е спирана доставката му.

В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, но предстои да бъде подновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се използват за лечение, каза още директорът на ИАЛ.

Европейската агенция извършва изследване и на още един продукт - монопиравир, който все още не е финализиран. Здравното министерство има договор за продукта, ако получи разрешение за употреба. Едно от лекарствата, получили разрешение, е активната съставка тоцилизумаб, която повлиява процесите на възпаление.

БОГДАН КИРИЛОВ
БОГДАН КИРИЛОВ

За две или три нови лекарства против COVID, които прекъсват вируса до 72-ия час, предстоящи да влязат у нас, съобщи и вирусологът и съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова пред Би Ти Ви. За да са ефективни обаче, трябва инфекцията да се хване още в началото, а без PCR-тест няма как да се случи, каза тя.

“Ако имаш COVID, вземаш лекарството до 72-ия час и той ще бъде прекъснат. Да, но за да назначи общопрактикуващият лекар това лекарство в домашни условия, не в болница, той трябва да бъде напълно наясно с диагнозата”, обясни Аргирова.

До два месеца ще има организация и доставки на лекарствата, които дават добри резултати. Държавата е поръчала тези лекарства, фирмите, които ще ги доставят, също имат указания. Те

трябва да се вземат при първите признаци на заболяването

Преди това обаче трябва да се докаже с изследването, както и след болестта, за да е ясно, че инфекцията е преминала.

Трябва заболяването да се докаже, защото иначе няма да има ефект, а да не говорим, че е и скъпо, обясни още вирусологът.

Тя изрази притеснението си, че по този начин е възможно здравните власти да нямат контрол над пандемията.

“Разрешаването на PCR има няколко страни и още повече става на фона на една не толкова жестока, но налична грипна епидемия”, каза Аргирова.

Падането на PCR е много възлов момент, ние не преставаме да убеждаваме няколко органа, че това нещо ни трябва.

Четвърта доза за COVID да си поставят хората над 80 години, препоръчват Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Причината е, че възрастните са по-уязвими, имат по-слаб имунен отговор към ваксинацията и следователно - по-висок риск от тежко протичане на вируса. Двете агенции препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании.