Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жени вървят по улица пред разрушена сграда в Чернигов.
Жени вървят по улица пред разрушена сграда в Чернигов.

Украинските власти молят НАТО за оръжие

Руските сили напълно са се изтеглили от украинската столица Киев и северния град Чернигов, обяви представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Ройтерс. Напускащите района руснаци са най-малко 24 хил. души. Войниците на Владимир Путин са изпратени в Беларус и Русия за снабдяване с оръжие и реорганизация преди предстоящата атака в източната част на Украйна.

Киев призова жителите на Донбас да избягат, “докато е възможно”, тъй като се чакат ожесточени сражения в района заради прегрупирането на руските сили, които се опитват да установят пълен контрол.

“Русия вероятно ще поднови атаката си срещу украинската столица, ако успее да поеме пълен контрол над източните райони”, каза заместник-началникът на щаба на сухопътните войски на Украйна Александър Грузевич. Властите в Киев предупредиха по-рано, че дългосрочната цел на Владимир Путин е да завземе цялата страна, въпреки че краткосрочният му фокус е източната част.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че вече

контролират по-голямата част

от центъра на Мариупол

Сега боевете се водят основно на пристанището в града и около металургичния комбинат.

“Битката за Донбас ще напомни за Втората световна война с големи военни операции и хиляди танкове, самолети и бронирани машини”, предупреди украинският външен министър Дмитро Кулеба в четвъртък на среща на първите дипломати на страните - членки на НАТО, призовавайки за помощ съюзниците си.

“Или ще ни помогнете сега - и то говоря за дни, а не за седмици, или вашата помощ ще дойде твърде късно и много хора ще умрат”, каза той, цитиран от Ройтерс.

Пристигайки за срещата в Брюксел, Кулеба потвърди, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия. “Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени”, добави той. По думите му всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително. Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, посочи министърът.

Във войната в Украйна няма разлика между отбранителни и нападателни оръжия, отговори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че пактът помага на Украйна да упражни правото си на самозащита. Столтенберг изрази възхищение от смелостта на украинците и добави, че те са вдъхновение за хората по света.

“Страните от НАТО да доставят

на Украйна по-тежки оръжия”,

призова още Столтенберг. Според него унищожените руски бронирани машини и самолети свидетелстват за важността на тези доставки. Шефът на алианса също обяви, че руските сили се изместват и се очаква голяма битка в Донбас.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров каза, че в проекта на споразумение с Русия, представен от Украйна, “има отклонение от разпоредбите, фиксирани на срещата в Истанбул”. Според Лавров Украйна преди това е обещала, че гаранциите за сигурност няма да важат за Крим, но тази клауза липсва в новата версия на споразумението. “Освен това Киев предлага да се обсъдят въпросите за Крим и Донбас на среща на лидерите на двете страни и този план е неприемлив за руската страна”, каза външният министър.

Президентът на Беларус пък настоява също да участва в преговорите. Въпреки че е съюзник на Русия, Александър

Лукашенко използва

термина “война”,

чиято употреба Москва забрани и настоя за думите “специална военна операция”. “Разглеждаме това като война точно пред прага на нашата страна. И тя има сериозно отражение върху ситуацията в Беларус. Затова не трябва да има споразумение зад гърба на Беларус”, заяви Лукашенко. Не само той е желаещ. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговарял с украинския си колега Дмитро Кулеба за варианта мирните преговори с Русия да се водят в Турция отсега нататък.

Продължават и опитите за извеждане на цивилното население, като руските сили са се съгласили да бъдат отворени 10 хуманитарни коридора в източната част. Украинският вицепремиер Ирина Верешчук посочи, че гражданите от Донецка, Луганска и Запорожка област ще могат да се евакуират към градовете Запорожие и Бахмут.

Екип на Международния комитет на

Червения кръст е 

успял да изведе конвой

от автобуси и частни автомобили

с над 1000 души до Запорожие от Мариупол. Но в града са останали още хиляди цивилни, които се нуждаят от хуманитарна помощ и евакуация, каза Паскал Хунд, ръководител на делегацията на Червения кръст в Украйна.

Едва 3700 са живеещите в Буча, в Киевска област, след изтеглянето на руските сили, при население 50 000 души преди войната, обяви кметът на града Анатолий Фьодорук. По думите му 90% от загиналите там имат огнестрелни рани. Към 6 април са намерени телата на 320 души, а броят се увеличава - трупове се откриват в дворове, паркове, площади. Безвъзвратно са унищожени 112 къщи, други стотина - повредени.