Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В петък от “Газпром” обявиха, че започват да изпращат писма до контрагентите си за плащането на природния газ в рубли.
В петък от “Газпром” обявиха, че започват да изпращат писма до контрагентите си за плащането на природния газ в рубли.

Къде се продава руският газ - в Китай? В Азия? Не. 74% от износа на газ е към Европейския съюз. Но това не е цялата история. На второ място по износ на руски газ е Беларус, а на четвърто място е Китай - но Китай изви ръцете на Русия и плаща по много ниска цена за газа, а Беларус понякога въобще няма пари да плаща. Така че от гледна точка на приходи от износ на руски газ, ЕС вероятно има дял от близо 90%. Газпром е тотално зависим от европейския пазар (Европа също е зависима от Газпром, но не тотално - около 35% от газа в ЕС се внася от Русия).

Някои ще кажат, че Русия може да изнася газ и за други пазари - всъщност не е точно така. 84% от руския газ се изнася през газопроводи, а газопроводите са почти изцяло в посока Европа. Към Китай има в момента само един работещ газопровод и както посочихме цената е ниска. Китай забави преговорите за газопровода цяло десетилетие и споразумението за неговото строителство беше сключено през 2014 г., когато Русия превзе Крим и западът наложи санкции - Китай се възползва от слабата позиция на Русия и постигна ниска цена на газа по дългосрочен договор. Сега Китай се опитва да направи същото с планирания втори газопровод.

Още по-интересно е, че за момента няма връзка между газовата инфраструктура между европейската и азиатската част на Русия. Т.е. руският газ за европейския пазар няма как да се пренасочи към азиатския пазар. Това се планира да се промени в бъдеще, но ще изисква години, хиляди километри газопровод и огромни инвестиции.

От фейсбук