Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Хубаво е да помислите дали не е редно Кошлуков да бъде уволнен предсрочно. С тези думи Тошко Йорданов приключи неколкоминутната среща на Съвета за електронни медии (СЕМ) с Комисията по медиите и културата в парламента.

СЕМ беше поканен, за да му бъдат представени нарушенията при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ, както се виждаше от дневния ред на комисията. На поканата се отзоваха Соня Момчилова и Галина Георгиева от съвета, както и главната юристка на СЕМ.

Йорданов не им даде изобщо думата накрая, връчи им папка с документи и ги отпрати.

Преди това той изброи пред тях нарушенията при избора на Кошлуков, както и други, направени по време на управлението му.

По думите му е имало съмнения за нередности още когато започва изборът на Кошлуков. Йорданов посочи дипломата за висше образование на тв шефа, както и стажа му в тв "Алфа".

Когато се явява на конкурса, Кошлуков предоставя дипломата си от университета в Санта Барбара, Калифорния, САЩ. Йорданов обясни, че дипомата е за бакалавър, а тригодишното образование у нас не се смятало много за висше, но сам допълни, че законът тук бил малко мъгляв.

От трудовата книжка на Кошлуков, предоставена на Комисията по културата и медиите, се виждало, че стажът му от тв "Алфа" е описан надлежно.

"Поисках и от НАП кога е бил предоставен там трудовият договор на Кошлуков", каза Йорданов. От това, което е получено в комисията, ставало ясно, че документът е регистриран в деня, когато Кошлуков прекратява договора си с "Алфа". Затова според Тошко Йорданов се "навявали съмнения, че договорът е сключен със задна дата. Ако това е така, отива към документална измама."

Останалите нарушения на Кошлуков председателят на парламентарната комисия е видял в доклад на ДАНС, свързан с хакерската атака срещу БНТ през март, в доклад на ОССЕ за нарушения при отразяването на изборите и в решение на съда, с което БНТ е осъдена от автори на сериала "Под прикритие" за нарушаване на авторските права.

Йорданов прикани членовете на СЕМ да прочетат доклада на ДАНС - "качете се горе и го прочетете", тъй като той не можел да каже публично какви са нарушенията, защото докладът бил секретен.

Така накрая посъветва СЕМ да прекрати предсрочно мандата на Кошлуков, който изтича в началото на юли. Според медийния закон това може да стане при най-малко три нарушения на самия закон от страна на генералния директор.

"Ние нямаме право да изискваме документи от НАП, нито имаме достъп до доклада на ДАНС, защото нямаме достъп до класифицирана информация", отговори задочно Бетина Жотева, председател на СЕМ, потърсена от "24 часа" за коментар.

Тя обясни и за стажа на Кошлуков. Според нея Йорданов говори за конкурса за шеф на БНТ през 2018 г., на който обаче за генерален директор бе избран Константин Каменаров. На конкурса през 2019 г., когато Кошлуков е избран, той вече има достатъчно управленски стаж за позицията, натрупан и в БНТ.

По думите й в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изборите е отпаднала констатацията за нарушения при отразяването им. Такъв текст е имало в предварителния доклад, според който партия ГЕРБ била получила 17 минути повече тв време в актуални предавания. СЕМ пратил до ОССЕ своя мониторинг, от който се виждало, че няма превишаване на времето за тази партия. ОССЕ приемат становището на СЕМ и премахват текста за нарушения на БНТ от официалния си доклад.

"Отношението към СЕМ е позорно. Главният юрист на СЕМ беше в комисията, за да отговаря на въпроси за избора на Кошлуков, но нито на него, нито на останалите членове им бе дадена възможност", каза Жотева.