Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданова се срещна днес с Кьовеши. Снимка министерство на правосъдието
Йорданова се срещна днес с Кьовеши. Снимка министерство на правосъдието

Вътрешнополитически въпроси, какъвто е оставка на главния прокурор Иван Гешев, не са обсъждани с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова от кулоарите на парламента.

Тя се срещна по-рано днес с Кьовеши и поясни, че заедно са обсъждали изменения в Наказателния кодекс, които да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпленията свързани с измами с евросредства.

Говорили са и за измененията в Закона за съдебната власт, които да гарантират по-добра работа на европейските делегирани прокурори в България.

От министерството на правосъдието отразиха срещата така:

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, на която бяха обсъдени важни елементи от сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Европейската прокуратура.
Европейският главен прокурор благодари за потвърдения ангажимент за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата.
Министър Йорданова информира за предприетите от Министерството на правосъдието действия в законодателен план за подпомагане работата на Европейската прокуратура. Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс, с цел улесняване преследването на измами с европейски средства. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура.
Анализират се предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура.
Министърът на правосъдието информира и за приемането в Народното събрание на измененията в законите за ратифициране на съответните конвенции на Съвета на Европа и на Европейския съюз. По този начин Европейската прокуратура е определена за компетентен орган при осъществяване на международната правна помощ с трети държави и с държави членки на Съюза, които не участват в засиленото сътрудничество.
В заключение европейският главен прокурор покани министъра на правосъдието да направи посещение в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург.