Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агенцията по вписванията. Снимка Архив
Агенцията по вписванията. Снимка Архив

Няма дисциплинарни наказания в Агенцията по вписванията по скандала с теча на лични данни на лица регистрирани по БУЛСТАТ, а причината е закон от 2005 г. Това стана ясно от отговор на правосъдната министърка Надежда Йорданова на въпроси по темата по време на петъчния парламентарен контрол.

"Още след първите сигнали бе направена незабавна проверка и беше установено, че тези данни са видими на законово основание от 2005 г. На това основание няма дисциплонарни производства", каза Йорданова и поясни, че няма пробив в системата на агенцията. Тя обясни, че данни като адрес, имейл, телефон на самоосигуряващите се са били видими на сайта на агенцията по вписванията много отдавна. Това потвърди и председателят на НС Никола Минчев, който също бил регистриран по БУЛСТАТ.

Надежда Йорданова СНИМКА: Архив
Надежда Йорданова СНИМКА: Архив

"Данните ми бяха видими от доста преди това", подхвърли той между въпросите към министърката. По теча на данни са уведомени както комисията за защита на личните данни, така и ДАНС, добваи Йорданова. Тя обясни и че в Агенцията по вписванията има политики, процедури и инструкции за защита на личните данни. Има и специален служител, който отговаря за защитата на лични данни, който е на подчинение на шефа на агенцията.