Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Правосъдният министър Надежда Йорданова

Тя отказва поканата, от

КПКОНПИ ѝ отговарят,

че като гражданин

трябва да се отзове

Трябва ли правосъдният министър Надежда Йорданова да се яви в антикорупционната комисия във връзка с твърдението ѝ, че разполага със сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. Около този въпрос в понеделник се заформи правен спор между КПКОНПИ и Надежда Йорданова, които се “замеряха” с параграфи и алинеи от законови и подзаконови нормативни актове.

Първо от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество съобщиха, че са поканили Йорданова в 11 часа във вторник в сградата на ДАНС. Там се помещава звеното за борбата с корупцията, което до 2018 г. беше част от агенцията.

Причината - Надежда Йорданова не изпратила нито един сигнал срещу Иван Гешев. До момента тя е споменавала обаче само за случая “Жоси”, в който един от съсобствениците на фирмата разказва, че е прехвърлил дял от нея на бащата на главния прокурор, за да получи съдействие от Гешев в споровете си с друг съсобственик. Другият оповестен сигнал е за това, че прокуратурата е отказала да разследва изчезнали търговски дела от съда.

На 31 януари от КПКОНПИ съобщиха, че започват проверка на Иван Гешев по сигналите, които министърът им предостави като заверени копия.

През последните седмици тя много пъти заяви в медиите, че ще внесе сигналите във ВСС. Това щяло да стане, когато Конституционният съд (КС) се произнесе по въпроса дали

правосъдният министър

може да иска отстраняването

на тримата големи

в съдебната система. Решението се очаква днес.

Три часа по-късно от правосъдното министерство съобщиха, че Надежда Йорданова няма да се отзове на поканата за “вземане на обяснения от граждани”. Тя отказала, защото “не е налице законно обоснована причина за това”. В писмото си коментира чл. 41 от правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ, в който е уредено правомощието на служителите на комисията “да призовават в служебни помещения граждани за изпълнение на определените им по закон функции и правомощия, като писмено уведомяват гражданите за призоваването”. И заявява, че тази разпоредба е нищожна. Малко след 19 часа от КПКОНПИ отговориха, че

СОТИР ЦАЦАРОВ
СОТИР ЦАЦАРОВ

министърът е и гражданин

Те пък цитираха антикорупционния закон, в който е регламентирано, че “могат да искат съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица”.

Както и че оперативно-издирвателната дейност на КПКОНПИ се извършва “чрез вземане на обяснения от граждани„. И напомниха, че макар и министър, Йорданова остава гражданин и физическо лице.