Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ефективен е при остро отравяне и ухапване от змии

Активният въглен не се използва толкова често, колкото витамин С, но може да спаси човешки живот. Ето защо е добре винаги да го има вкъщи.

Той е един от малкото естествени лекарствени продукти, като сярата, които отдавна се използват за лечение. Не се усвоява от тялото, а абсорбира токсините в организма, след което се изхвърля при дефекация.

Универсален антидот

Добавките с активен въглен са мощно естествено лечебно средство. Има благоприятен ефект при хроничен гастрит, колит, повишена киселинност на стомашния сок, тежка диария.

Той е универсален сорбент - поглъща различни токсични субстанции. Не се метаболизира в стомашно-чревния тракт, а преминава през него и се отделя с изпражненията заедно с токсините.

Въгленът помага при отравяне с лекарства, растителни токсини, химикали (но не при отравяния със силни киселини, основи, цианиди и железни препарати). Смята се, че има слаб ефект при отравяне с алкохол, тежки метали, литий, калий и алкали.

Действа добре е при отравяне

- през първите 12 часа след навлизането на токсина в тялото.

Прилага се за предотвратяване на махмурлук, при метеоризъм, за оптимизиране на холестерола, за премахване на миризмата на риба, причинена от триметиламинурия (необичайно генетично заболяване), за стимулиране на бъбречната функция, за намаляване на въздействието на токсичната плесен, при чревна пропускливост.

Активният въглен е ефективен за спешно лечение при остро отравяне и предозиране, дори при ухапване от змии.

Използва се от 1800 г. като средство, което може да абсорбира определени токсини в червата, преди да влязат в кръвния поток. Подходящ е и за животни, ветеринарите го предписват за кучета, които са яли отровния за тях шоколад.

Използва се при предозиране с лекарства, както по лекарско предписание, така и без рецепта.

Според проучване единична доза активен въглен, взета в рамките на 5 минути след приемането на което и да е лекарство, може да намали абсорбцията му при възрастни с почти 74%; приемането на въглена след 30 минути я намалява с 50%, след 3 часа - до 20%.

Препоръчителната доза е до 6 таблетки по 250 мг дневно, но

зависи и от теглото, както и от конкретния случай

И все пак трябва да се внимава, когато се приема активен въглен, тъй като той е свързващо вещество. В тандем с други детоксикиращи агенти, той отстранява и полезните минерали. Доказано е, че добавките с въглен помагат на пациентите с краен стадий на бъбречно заболяване да намалят нивата на урея и други отпадни продукти.

От Authority Nutrition отбелязват: "Активният въглен може да подобри бъбречната функция, като намали количеството отпадъчни продукти, които трябва да се филтрират от бъбреците."

Въгленът абсорбира газовете и оптимизира нивата на холестерола.

Пропускливите черва са един от симптомите на отравяне с тежки метали и сериозен проблем, който често се проявява като лошо храносмилане, подуване на корема, хранителни алергии, хронична умора и мозъчна мъгла, твърдят от Charcoal Remedies.

Това може да е вследствие на антибиотици, при което се нарушава бактериалният баланс, а понякога се активира растежът на гъбички от рода Candida, ентерококи и стафилококи.

Състоянието на имунната система влияе

върху здравето на червата. Почти 70% от имунните клетки живеят в тях.

Активният въглен ефективно абсорбира ендотоксините, но поглъща и вещества, от които тялото се нуждае, което може да причини проблеми. Ето защо не бива да се взема до 2 часа след приема на лекарства, витамини или добавки. Важно е да се знае, че въгленът абсорбира вода от червата, което може да доведе до дехидратация и запек.

Смес от активен въглен и кокосово масло облекчава болката от ужилвания от пчели, комари, паяци и изгаряния.

Модно е да се използва в различни ястия - черен сладолед, черни хамбургери, дори черен чай и лимонада.

За производството на активния въглен се използва фино смлян прах

от смесване на костен въглен, торф, дървени

стърготини или кокосови черупки, дървени въглища, костилки от маслини и кислород. Въгленът се "активира" по време на третиране при изключително високи температури. Специалистите от Authority Nutrition дават следното обяснение:

"Порестата текстура на активния въглен има отрицателен електрически заряд и привлича положително заредени молекули като токсини и газове. Така той улавя отровите и химикалите в червата."

Активният въглен има широко приложение във филтрите за пречистване на вода, в системите за контрол на замърсяването, в сапуни, маски за лице, пасти за зъби и дори като избелител за зъби. Американската актриса Гуинет Полтроу е голям фен на тези продукти.

Напоследък употребата на активния въглен се превърна в мода във Великобритания и се използва в различни ястия, като им придава смущаващо черен цвят. Черен сладолед, черни хамбургери, които приличат на разтопен метал, черен хляб, гевреци и пица с черна кора, дори черен чай и лимонада са модерни.