Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Йорданова снимка Министерство на правосъдието
Надежда Йорданова снимка Министерство на правосъдието

Лицето, което да разследва главния прокурор при сигнал за нарушение, ще е от съдебната система, посочи по време на блицконтрол в правната комисия правосъдната министърка Надежда Йорданова.

"По настояването на ЕК трябва да е съдия-следовател, но подобна фигура в конституцията не фигурира. Възможни са няколко варианта. Възможно е кръгът от магистратите да съдържа прокурор, следовател, съдия на съответното високо ниво, а по време на разследването този следовател ще има функциите на прокурор", обясни тя пред журналисти.

Този механизъм трябва да бъде оформен текстово до 15 януари, защото ще бъде разписан в Плана за възстановяване, който трябва да бъде пратен до евроинституциите до средата на месеца.

"7-о решение на КС от 2021 г. показва набор от критерии, които указват, че лицето, което разследва главния прокурор не трябва да бъде толкова специфично. Търси се този баланс хем да не се създава усещане за извънредност, а от друга страна да се даде гаранция за това, че този разследващ магистрат ще си свърши работата. Той ще се избира ад хок и няма да е постоянно действащ", каза още Йорданова.

"Трудностите в намирането на коституционно мнозинство не трябва да ни отказват да свършим поне минимално възможното на законодателно ниво", каза тя.

На въпрос дали вижда война между институциите тя отговори, че както главният прокурор, така и министър Рашков трябва да изпълняват работата си по най-добрия възможен начин. "Очаквам в най-скоро време прокуратурата най-сетне да разследва в дълбочина тези безобразия, извършени на АМ "Хемус", каза още Йорданова.

Правосъдната министърка Надежда Йорданова бе изслушана в правната комисия.
Правосъдната министърка Надежда Йорданова бе изслушана в правната комисия.
Иван Гешев
Иван Гешев