Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата се отказва от инвестиции в 5G, които бяха предвидени в плана за възстановяване.
Държавата се отказва от инвестиции в 5G, които бяха предвидени в плана за възстановяване.

С 423 млн. ще правят мрежа за чиновници, но може да я ползват и операторите 

Отпаднаха европейските пари за 5G мрежи

Държавата ще си прави телеком, който да свързва администрацията и общините. Това става ясно от последните промени в българския план за възстановяване.

Проектът всъщност е наречен още в предишния вариант “Широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура на територията на България”. В последната редакция, направена от сегашното правителство, името и въведението остават. Но от текста изчезва предвиденото изграждане на следващото поколение мобилни комуникации (5G).

На негово място идва проект за развитие на държавната съобщителна мрежа на стойност 423 млн. лв. В момента от нея са изградени 7500 км оптика и тя осигурява свързаност за повече от 1200 централни и местни публични администрации и организации. Обхванати са 129 общини.

Новата цел е техният брой да се разшири до 265. Ще се осигуряват защитени комуникации и високоскоростен интернет за нуждите на държавното управление и националната сигурност. Освен това с бърз интернет щели да бъдат покрити и населени места, където сега липсва, защото операторите нямали търговски интерес. От правителството посочват, че целта е да се намали “цифровото разделение чрез подпомагане на изграждането на мрежи с много голям капацитет в слабонаселени и селски райони”.

Поради това фокусът на инвестициите щял да бъде върху населени места с пропуски в инфраструктурата, както и в райони, в които липсва надеждна оптична свързаност.

Предвижда се на телекомите да бъде предоставян недискриминационен достъп до държавната мрежа и през нея да предлагат услугите си.

От редактирания план изобщо е отпаднало финансирането на 5G покритие по основните пътища, включени в TEN-T мрежата – магистралите “Тракия”, “Хемус”, “Струма”, както и връзките с Румъния и Турция. В първоначалния вариант се предвиждаше т.нар. 5G магистрали у нас да се използват и за тестове на автономни коли - такива, които се управляват сами и без човешка намеса. Имаше заложен и зелен акцент - достъп до възобновяема енергия на базови станции.

Предвиждаше се и покритие на слабо населените райони, така че оптична мрежа, комбинирана с универсално достъпна мобилна мрежа, да позволи на всеки да използва възможностите за цифровизация.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
Бизнесът иска да останат парите за нови мрежи

Телекомуникационните компании искат от правителството да преосмисли внесените промени в плана и да се върне финансирането за 5G мрежи. Това става ясно от становище на Алианса на технологичната индустрия, изпратено до премиера Кирил Петков, до вицепремиера Асен Василев и до министрите на транспорта Николай Събев и на електронното управление Божидар Божанов.

Считаме, че с промените и предвид значителното забавяне на одобрението на плана държавата е пред реален риск от загуба на тези средства, тъй като крайната дата - 2026 г., не може да бъде отлагана, независимо от датата на одобрение на проекта, посочват от алианса, в който членуват водещите телекомуникационни оператори в България.


Бензиностанциите се провалиха преди да е открита дори една

Създадоха ги през 2020 г. при управлението на ГЕРБ, сега ги закриват

През 2020 г. при управлението на ГЕРБ държавата реши да създаде собствена петролна компания, която да има и верига от бензиностанции.

За да стане това възможно, бяха приети промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С тях бе създадена Държавна петролна компания, която по замисъл трябваше да работи без печалба и да получава трансфери от бюджета.

Даде ѝ се възможност да открива търговски фирми за управление на бензиностанции и петролни бази, които щеше да получи от Държавния резерв.

В средата на май 2020 г. тогавашният финансов министър Владислав Горанов заяви: Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където липсва предлагане на качествени горива, а също и по магистралите и първокласните пътища. До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

Въпросната компания обаче така и не разви никаква дейност след създаването си, въпреки че получи 50 млн. лева от бюджета. Не бе направена дори една държавна бензиностанция. А в началото на февруари т.г. вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че Държавната петролна компания ще бъде закрита.