Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът от "Тренд" Анастас Стефанов
Политологът от "Тренд" Анастас Стефанов

Състезанието за управител на БНБ стана причина лидерът на ИТН Слави Трифонов да каже остри думи по адрес на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. В последните дни стана ясно, че и темите “оръжие за Украйна” и “евроинтеграция на Северна Македония” активират червени линии вътре в коалицията. Попитахме двама политолози:

1. Спорът за управител на БНБ изостри тона в управляващата коалиция. Толкова ли е важен този пост и има ли потенциал спорът да я разклати сериозно?

2. Очертаха се и други разделителни линии - изпращането на оръжие за Украйна и ускоряването на евроинтеграцията на Северна Македония. Какво може да очакваме по тези две горещи теми?

Ето и отговора на политолога от "Тренд" Анастас Стефанов: 

1. На първо място, разбира се, че този пост е важен, като това се определя далеч не само от 6-годишния мандат, който излиза извън строгата политическа конюнктура на едно или друго управляващо мнозинство. Доколкото с налагането на дадена кандидатура получаваш по един или друг начин възможности за влияние.

Една институция би следвало да бъде разглеждане като един строго построен организъм, в който действа система от йерархично свързани правила. Но все пак винаги управлявани и направлявани от хора.

Аз не бих искал да влизам в детайли относно финансово-икономическите аспекти на дебата, но ясното оформяне на политически лагери говори и за съответните политически интереси, които застават зад една от двете кандидатури.

По отношение на това дали изборът на нов управител на БНБ има потенциал да разклати коалицията – вече наблюдаваме трусовете. Виждаме, че добрият тон определено отстъпи пред откровеното противопоставяне.

Колкото до въпроса за обръщането на лодката, все пак ми се струва, че стои една идея по-сериозно. Още когато вървяха преговорите за съставянето на този кабинет, предупреждавахме, че консенсус по общите въпроси може да изглежда по-лесно постижим, но както винаги, “дяволът е в детайлите”.

А в случая този широкоформатен характер на коалицията прави да изглежда така, че и детайлите са значими, а и дяволът се оказва много често зад политическия ъгъл.

2. Тези разделителни линии, които споменавате, са реално дълбоко улегнали шевове и усещания в българското общество, чието опъване уязвява и докосва масово съзнанието на хората. А сред не малко хора това е и с емоционален заряд. Това от една страна. От друга седи и въпросът за влиянието на основните политически сили в страната в последните десетилетия върху интерпретацията на тези големи разкази за Северна Македония или Русия.

Имайте предвид, че всяка политическа сила, която участва в даден коалиционен кабинет, е влязла с определен свой политически капитал, който със сигурност в несигурна политическа среда като нашата напоследък се опитва да го съхрани с цел гарантиране на добри изходни позиции при ново изборно състезание. Следва да си даваме сметка, че и заемането на политически позиции по казуси като тези имат далеч по-дългосрочен резонанс, отколкото даден конюнктурен политически скандал.