Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Миналата седмица внесохте писмо в Столичния общински съвет за преименуване на бул. Драган Цанков на „Героите на Украйна“. Впоследствие съобщихте, че не улица, а ще бъде обособен цял площад пред Руското посолство с това име. Как се зароди тази инициатива, г-н Тицин?

- Най-важното за такива инициативи всъщност е да не се търси кой е първи, втори или последен, защото тук няма авторски права. Важно е да се постигне резултат за тази добра кауза. Първоначално го споменах като идея, че бих се радвал на едно такова нещо - да има някаква улица пред или около посолството на Русия с име „Героите на Украйна“. Впоследствие разбрах, че имало и други такива писма до общинския съвет, но не знам обаче с какво съдържание. Затова написах едно писмо със свободен текст до председателя на СОС, внесох го в деловодството на общината, снимах го и го публикувах във фейсбук. И оттам нещата някак си нещата се доразвиха.

- Имаше ли и други варианти за име?

- Защото видях че и в другите страни са подобни наименования. Такива случаи имаше например в Рига и Вилнюс. Всяка седмица вече някъде в някоя европейска столица се кръщава улица или площад с подобно име и си казах, че просто ще добре звучи.

- А в първоначалния вариант с преименуването на булеварда - не смятате ли, че можеше да се възприеме като посегателство върху името на Драган Цанков?

- От една страна, си мислех, че това е най-лесното, защото не съм запознат с административните процедури, които допускат или не допускат смяна или частична смяна на името на улица, булевард или площад. Оказа се обаче, че всъщност не е толкова лесно. И аз много се радвам, че общински съветници от широкото мнозинство – говоря за „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, са намерили решение на една такава инициатива, а не са се скрили зад административните процедури и да кажат, че според алинеите и членовете не допускат такова бързо трансформиране на име на улица. Затова освен че няма нужда да се търси някакво авторство или претенции за авторство на тази инициатива, не трябва да се хващаме конкретно за това кой какво е искал и какво се е случило. Защото в крайна сметка се получава това, което е възможно, и това е най-важното – че Столичният общински съвет в България дава ясен сигнал, че подкрепяме украинският народ и хората, които защитават в момента родината си. Колкото до Драган Цанков – той е един от изявените рубладжии, както самият Захари Стоянов го нарича. Така че това беше един допълнителен аргумент, който имах в главата си, защото знаем, че самият Цанков доста активно е получавал пари от Русия, за да поддържа руската кауза след Съединението на България. Има документи в руските архиви, които доказват плащанията и преводите към Драган Цанков. И още нещо – рубладжиите и тогава, и сега, всъщност не са получавали тези облаги в рубли, а в твърда валута. Тогава във френски златни франкове, сега вероятно във евро.

- Споменахте, че разчитате на подкрепата от широкото мнозинство в Общинския съвет. Но има ли достатъчно обществена подкрепа тази кауза?

- Според мен има доста голяма обществена подкрепа и в крайна сметка е важна гражданската инициатива да се преследват правилни каузи. Мисля, че един такъв сигнал, който ще дадем с обособяването на площад „Героите на Украйна“ пред руското посолство, е един правилен знак от страна София към международната общност, че сме на правилната страна на историята.

- Въпреки че е израз на солидарност с украинския народ, може ли това да създаде опасен прецедент за в бъдеще и отново да преименуваме булеварди, улици и площади, ако например на власт в Украйна дойде някой недобросъвестен и радикален във възгледите си човек?

- В момента украинският народ страда от действията на една агресорска армия, поведена от един диктатор – Владимир Путин. Това е историческият план в момента. Но поразии се правят от хората, личностите и индивидите, а не от общностите. Означава ли, че трябва да се откажем от българското си, просто защото има например български престъпници? Не, разбира се. Не може заради индивидуални случаи да слагаме общ епитет към общностите. Например ние не знаем дали сред героите на Шипка не е имало някои престъпник или някой недобросъвестен. Но в дадения случаи всички са героите на Шипка, защото са отстоявали и са се борили за свободата на родината си.   

CV

Роден е на 3 юни 1970 г.

Започва кариерата си като репортер в БНТ

Снима документални филми

Продуцент е на сериала на БНТ "Четвърта власт"

Женен за оперната певица Александрина Пендачанска

Има две дъщери