Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Сергей Станишев на форум преди години
Бойко Борисов и Сергей Станишев на форум преди години

В това забързано всекидневие винаги би могло някой да го подведе, казал пред съда той по делото за 7 доклада с класифицирана информация

Колкото и да е странно, опитах се да помогна на колегата Станишев в съда. Това казва на 9 март 2016 г. в Софийския градски съд тогавашният министър-председател Бойко Борисов.

Той е призован на разпит по делото срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев, оглавявал 79-ото правителство на България, назначено на 17 август 2005 г.

То ще се запомни като правителството на тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС. Станишев изкарва целия си мандат до 27 юли 2009 г.

Година по-късно - на 15 юли 2010-а. прокуратурата му повдига обвинение за

седем загубени доклада с

класифицирана информация

Става дума за три документа от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Всички те представлявали държавна тайна, установили две експертизи. Документите били връчени на Станишев срещу подпис. Според прокуратурата нарушението било извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г.

Началото е сложено от самия Борисов.

 На 24 октомври 2009 г. Борисов съобщава, че ден по-рано оригинал на доклад на ДАНС, изпратен на бившия премиер Станишев през октомври 2008 г., му бил предоставен от съветника в ДАНС Алексей Петров

“като лоялен гражданин,

който е получил доклада, чийто адресат е министър-председателят”.

Докладът бил поверителен и изготвен в 5 екземпляра. Първият бил в ДАНС, а екземпляр 2 бил изпратеният на Станишев. Останалите били дадени на съответните адресати - председателя на парламента, президента, главния прокурор. Тези три екземпляра били върнати в ДАНС.

Екземпляр 2 бил изпратен на Станишев на 10 октомври 2008 г. с подпис чрез специална куриерска служба, като документът бил запечатан в плик с надпис “лично”. След проверка в регистратурата за класифицираната информация на Министерския съвет било установено, че на 13 октомври 2008 г. документът бил получен и регистриран с входящ номер и номерът бил поставен върху плика. На същата дата, без да е разпечатван, документът бил получен срещу подписа от Станишев. В края на мандата на правителството на тройната коалиция служителят по сигурността на информацията при МС изготвил протокол за наличието и съхраняването на класифицираните материали в регистратурата. В него се казвало, че

документът (екземпляр 2)

не бил върнат в

регистратурата

Делото влезе в съда 4 години след като на Станишев беше повдигнато обвинение, но бе върнато на прокуратурата общо седем пъти. Държавното обвинение предлагаше бившият премиер да бъде наказан само с глоба.

Разпитът на Борисов бе при закрити врати.

Бойко Борисов в Съдебната палата в София. Отива на делото срещу Сергей Станишев на 9 март 2016 г.
Бойко Борисов в Съдебната палата в София. Отива на делото срещу Сергей Станишев на 9 март 2016 г.

“Заради огромния оборот документи, които влизат в Министерския съвет, може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо”, казва той на излизане от залата. По думите му съдът го питал за технологията, по която влизат секретните документи, как излизат и колко време стоят.

“Опитах се да обясня на уважаемия съдия, че действително обемът на документацията, която влиза, е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби. Обясних, че единственият правилен начин на реакция, когато получих документа, беше този, защото донесоха документ, който видимо е на ДАНС. Видимо не се води в документите и ако го задържа при мен, ставам съучастник. Затова прецених, че е най-добре да има публичност, да изляза да кажа истината, и изпратих документа на прокуратурата”, обяснява още той.

“Единственото, което казвам, различно оттогава, е, че обясних за огромния документооборот, който влиза в кабинета на министър-председателя, и че ако има недобросъвестни хора, винаги в това забързано ежедневие могат да злоупотребят. То не променя това, което съм направил или което считам, че тогава като документи не ги е имало”, поясни Борисов.

На въпрос според него възможно ли е Станишев да е скрил документа, за да се възползва от него, Борисов обяснява, че според него е проявена небрежност и това е един положителен опит за всички останали премиери оттогава.

“Сега всички гледаме

с по “четири очи”

това, което влиза и излиза в МС. Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, считам, че в едно такова забързано ежедневие би могло някой да го подведе, особено и ако има хора, които с умисъл да го направят. Не казвам какъв е случаят, има съдия, който да отсъди накрая има ли вина, или не. Опитах максимално да изясня технологията на това как влизат и излизат секретните документи", добавя тогава Борисов.

На 12 декември 2016 г. Станишев е оправдан от СГС. Магистратите обявяват, че не е доказано, че той е загубил 7 документа, както и че не можело да се направи извод, че те са били държавна тайна. Делото спря дотам, защото на 27 януари 2017 г. изтече абсолютната давност и защитата на бившия премиер поиска прекратяването му, а прокуратурата не възрази.