Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов
Слави Трифонов

- Пред Би Ти Ви говорителката на правителството заяви, че "Продължаваме промяната" и двама от коалиционните им партньори застават зад номинацията на Андрей Гюров

- Вече е ясно кой се опитваше да ме съветва да се откажа от надпреварата, написа във фейсбук кандидатът на ИНТ за управител на централната банка Любомир Каримански

Недопустимо е правителството да се меси в една институция със 140-годишна история, като се казва на парламента кой е точният кандидат. Това казва във видео обръщение кандидатът  за шеф на БНБ Любомир Каримански от ИТН по повод думи на началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова по-рано днес пред Би Ти Ви.

"Никой не е упълномощаван да говори от името на коалицията. Не е имало среща на коалиционните партньори. Внушенията на този високопоставен служител са клевети. Вече стана ясно кой се опитваше да ме посъветва да се откажа от БНБ", казва още Каримански.

Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и кандидат за управител на БНБ.
Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и кандидат за управител на БНБ.

Обръщението му е анонсирано във фейсбук профила на Слави Трифонов, който написа следното: 

Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати.
В предаването "120 минути" по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански.
Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има "второ КТБ".
Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз.

"Кандидатурата, зад която аз заставам, както и двама от коалиционните ни партньори, е тази на г-н Гюров. За нас това е кандидатът с безупречна репутация, който няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестове и не може да му се вмени, че не е упражнил контрол. Той ще има смелостта да провежда банкова регулация, от която има нужда. България няма нужда от второ КТБ", заяви по-рано днес говорителят на правителството Лена Бориславова в предавенето на Би Ти Ви "120 минути". Според нея, ако не бъде избран Андрей Гюров, ще има сериозно съмнение върху желанието за контрол в банковата система.

По-рано днес пред Нова тв председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви: "ИТН още от 46-ия парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната. Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че ако този човек отиде начело на БНБ, ние ще имаме личност, която ще управлява банковата ни система по един абсолютно честен начин”.