Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатът от ДПС Хамид Хамид и ген. Атанасов (в гръб) разговарят в пленарната зала.
Депутатът от ДПС Хамид Хамид и ген. Атанасов (в гръб) разговарят в пленарната зала.

Само гласуване “по съвест” на депутатите може да даде мандат на кабинета

12 депутати от “Има такъв народ” или “Продължаваме промяната” трябва да подкрепят решението да дадем оръжие на Украйна, за да мине то в парламента. Това сочат сметките, след като в неделя съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов обяви, че предложението ще бъде подкрепено от ДПС и ГЕРБ. Само ние и Унгария от страните в ЕС не сме изпратили и военна помощ.

В неделя се очакваше общо решение да вземе коалицонен съвет, но участниците в него не съобщиха да се е стигнало до такова. Червената ни линия остава, лаконичен бе шефът на групата на БСП Георги Свиленски. Категорично “против” досега се заявяват само левите, защото така България влизала във военния конфликт, но отделни такива гласове има и в ИТН.

Две са внесените проекторешения - на ГЕРБ и на ДБ. “Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас. Правото на самозащита е фундамент на международното право. Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта”, мотивират своето от ГЕРБ. “Българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в ЕС и НАТО и отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна”, пишат в мотивите си пък от ДБ. А според Устава на ООН предоставянето на такава помощ “не е намеса във войната”.

Предложението на ДБ ще се гласува още тази седмица, увери Атанасов.

“Сигурен съм, че

има мнозинство

да се даде мандат на кабинета да предостави помощ - според нашите способности, дори и символична” обяви той пред bTV. Призова депутатите да не се делят на парламентарни групи.

ДПС обаче не коментира темата, а депутатите му неофициално обясняват, че решение по въпроса предстои.

Ако те наистина се съгласят, то трите партии ще имат общо

109 от нужните

им 121 гласа,

за да мине предложението. Така на практика ще им трябва подкрепата на още само 12 депутати от останалите групи.

Най-яростните противници са 13-имата от “Възраждане” и дори вече насрочиха протест на 6 април.

Не по-малко драматично е обаче и откъм БСП, която има 26 депутати. Социалисти дори заговориха неофициално, че това може да е причина да напуснат коалицията. Така от сметките за подкрепа на решението се изключват общо 39.

Остават две партии, от които ДБ потенциално може да търси подкрепа - “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ”. Мандатоносителите имат 67 депутати, а хората на Слави Трифонов - 25.

“Промяната” обаче няма категорична позиция. Последно в петък оттам заявиха, че ще искат още мотиви от партньорите си от ДБ.

България не може да даде специфични системи като самолети и ПВО, с друго можем да помогнем, обясни снощи министърът на отбраната Драгомир Заков. И двете твърдения - че отказвайки военна помощ, подкрепяме Москва, както и че даването ѝ ни вкарва във войната, са еднакво вредни, настоява той.

МС вече напреднал по организацията да пратим каски и бронежилетки за цивилното население, като по това се работело още преди призива на президента Радев, обяви Заков пред bTV.

“Моето мнение е, че наистина трябва да подкрепим Украйна по всички възможни начини. Аз лично бих подкрепил такова решение, но все пак то е на парламентарната група и трябва да обсъдим точно по какъв начин бихме могли да подпомогнем”, каза в неделя и шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров.

От ИТН пък настояват

решението на коалицията да бъде общо,

като така по-скоро запазват неутралитет.

Така на практика единственият начин да мине даването на мандат на кабинета е ПП и ИТН да оставят депутатите си да гласуват “по съвест”, а не по решение на групата и поне 12 от тях да го подкрепят.

Нещо подобно се направи след нахлуването на Русия в Украйна заради разцеплението в коалицията - БСП не даваше мандат на кабинета да подкрепи санкциите на ЕС, като депутатите ѝ дори напуснаха пленарната зала. Наложи се премиерът спешно да дойде в парламента за преговори с тях. Накрая позицията за осъждане на войната бе гласувана точка по точка и така БСП не подкрепи тази за санкциите.